Krajicek opgelucht na 'nuttige' zege

LONDEN, 24 JUNI. Geen duel voor een schoonheidsprijs maar een nuttige zege. Nuchter analyseerde Richard Krajicek gisteren zijn overwinning in de eerste ronde van Wimbledon. In een door regen onderbroken wedstrijd versloeg de titelverdediger met enige moeite de Duitse debutant Marcello Craca, 7-6 (7-5), 6-2 en 6-4.

Het weerzien met het centrecourt van Wimbledon maakte bij Krajicek nauwelijks herinneringen los. Alleen na de regenpauze moest hij terugdenken aan de finale van vorig jaar tegen MaliVai Washington. “De zon scheen net zo waterig als toen”, zei hij na zijn duel tegen Craca. “Voor de rest was alles anders. Het gras was groener, het publiek was anders, de tegenstander was anders. En het voelde anders als verdedigend kampioen.”

Vorig jaar begon hij op een achterafbaantje en genoot hij als ongeplaatste speler geen privileges. Dit jaar zijn de verwachtingen hooggespannen en wordt de beste tennisser van Nederland met alle egards behandeld. Als een regeringsleider reisde hij naar Londen. De organisatie van het grastoernooi van Rosmalen bestelde zondag een helikopter zodat Krajicek na zijn zege in Brabant binnen vijf kwartier kon inchecken in het Chelsea Hotel in Londen. Hij bracht zijn rackets weg om ze te laten bespannen en ging daarna in de stad eten.

Als the defending champion mocht hij gisteren op het centrecourt het spits afbijten. Om kwart over twee 's middags betrad hij samen met Craca nerveus lachend de baan. “Ik voelde druk, meer dan anders”, zei Krajicek. Hij zwaaide naar de fans en keek over zijn schouder even naar de box met familieleden. Daar zaten zijn vriendin Daphne Dekkers, zijn moeder Ludmila, oud-bondscoach Stanley Franker, trainingsmaatje Fernon Wibier en coach Rohan Goetzke. Vrijwel alle andere Nederlandse deelnemers waren nieuwsgierig naar zijn eerste optreden. In de spelersbox zat ook Mark Koevermans. De oud-prof was uitgenodigd door Craca, met wie hij in Duitsland twee jaar samenspeelde.

De spelers hadden hun racket nog niet uit de tas gehaald of hoofdarbiter Alan Mills gebaarde dat zij weer naar de kleedkamer konden vertrekken. Na een miezerig buitje begon de wedstrijd een half uur later alsnog. Daphne Dekkers had zich intussen vrolijk gemaakt over de vele foto's die de Engelse kranten in hun Wimbledon-bijlages van haar hebben afgedrukt: Daphne, dressed to kill, aldus The Express.

Met kunst en vliegwerk behield Craca zijn eerste servicegames. Vier kansen kreeg Krajicek om de opslag van de debutant te breken, viermaal redde de 22-jarige Duitser zich uit de problemen. Op eigen opslag hield Krajicek zich moeiteloos staande. Met opslagen van 220 kilometer per uur won hij op love zijn eerste vier opslagbeurten.

Tegen het einde van de eerste set begon Craca overtuigender te spelen. De gravelspecialist hield de wedstrijd tot 6-6 in evenwicht. Krajicek: “Toen ik geen last van zenuwen meer had, zat hij beter in de wedstrijd.” In de noodzakelijk tiebreak nam de Duitser na een mislukte volley van Krajicek zelfs een 5-4 voorsprong. Op eigen opslag kreeg hij een riante kans op twee setpoints maar de nummer 133 van de wereldranglijst nam te veel risico en sloeg een eenvoudige forehand uit. Een tweede fout kostte de Duitser de set. “Een beetje gelukkig”, zei Krajcek. “Een tiebreak op gras is net een loterij.”

In de tweede set liep Krajicek, de nummer vier van de plaatsingslijst, snel uit naar een 4-0 voorsprong. Voor de Nederlandse tennissers op de tribune het sein om de wedstrijd voor gezien te houden. “Krajicek cracks Craca”, riep een Engelse verslaggever. Binnen 23 minuten stond het 2-0 in sets. Bij 1-1 in de derde set moest het duel door regen worden afgebroken.

Na een pauze van ruim een uur profiteerde Krajicek van een dubbele fout van zijn tegenstander. De 3-2 voorsprong kwam vervolgens geen moment meer in gevaar. Met een ferme service benutte Krajicek na 1 uur en 38 minuten zuivere speeltijd het eerste matchpoint. Op de tribune slaakte zijn vriendin een zucht van verlichting. En ook Krajicek zei na afloop opgelucht te zijn. “Een lastige tegenstander die Craca. Hij speelde niet als een grasspeler. Hij bleef maar op de achterlijn hangen.”

In de tweede ronde is Andrei Pavel de tegenstander van Krajicek. De Roemeen schakelde in vijf sets Filip Dewulf uit, twee weken geleden nog de held van België met zijn halve-finaleplaats op Roland Garros. Eerder dit jaar verloor Krajicek van Pavel toernooi in Madras. Zin om vooruit te kijken had hij gisteren niet. “Aan Pavel denk ik niet te veel. Ik ga het nieuwe Court 1 nog bekijken en dan mijn rustdag benutten. Ik heb een drukke week achter de rug en heb geen zin op het park rond te hangen.”

    • Arjen Ribbens