Koersexplosie van Goudsmit door overname Unique

AMSTERDAM, 24 JUNI. De beurskoers van de aandelen Goudsmit (detachering, uitzendbureaus) schoot vanochtend omhoog na de aankondiging, gistermiddag, van de overname van het in omzet drie keer zo grote uitzendbureau Unique.

De koers van Goudsmit steeg met zestien procent naar 312,50 gulden, terwijl de aandelenmarkt als geheel iets lager was. Door de overname ontstaat een partij die met een voor dit jaar verwachte omzet van ruim 600 miljoen gulden nummer vier is op markt voor flexibele arbeid, achter Randstad, Vedior en Start.

“De reactie op de beurs verbaast mij niet buitengewoon”, zei directeur R. Icke van Goudsmit vanochtend. Hij wil niet bevestigen dat Goudsmit en Unique ieder op zich te klein bleken, maar ziet de bundeling wel als een antwoord op het groeiende belang van schaalgrootte en verlaging van de kostprijs per gedeclareerd uur.

Goudsmit is met merknamen als Polec, Edes Seagull en Multiplan vooral actief in “detachering, het hogere segment van de flexibele arbeid”, legt Icke uit. Verder heeft het een uitzendbureau (Techno Time) en een opleidingsbedrijf (Luzac). Unique “zit in het administratief uitzendwerk, net onder ons segment”. Unique, dat eigendom is van oprichter A. Mulder, is in Nederland en België onder eigen naam en in Nederland ook met de ketens Short Track en Technicum actief als uitzendbureau.

Icke ziet de samenvoeging als een kans om door volumevergroting de kosten per gedeclareerd uur te drukken en bestaande klanten een breder pakket diensten te bieden. Samen hebben Goudsmit en Unique 162 vestigingen in Nederland en België.

Bundeling van merknamen op één vestiging is volgens Icke niet aan de orde. “Verschillende merknamen hebben verschillende klanten, verschillende inleenkrachten, verschillende prijskaartjes. Daar moet je erg voorzichtig mee zijn.”

Unique is gemeten naar de omzet in 1996 (372 miljoen gulden) drie keer zo groot als Goudsmit (123 miljoen gulden), maar het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet ligt dit jaar “in lijn” met de 9,5 procent die Goudsmit in het eerste kwartaal heeft gerapporteerd.

Wie het bedrijf gaat leiden, welke naam de onderneming krijgt en hoe de overname precies gaat verlopen verwacht Goudsmit-directeur Icke half augustus te kunnen zeggen als na een financieel onderzoek bij beide bedrijven meer informatie zal worden gepubliceerd.

De overname levert enig aandeelhouder Mulder van Unique ongeveer 600 miljoen gulden op. Hij krijgt voor elk aandeel Unique twee aandelen Goudsmit, zo verwachten de twee partijen “op basis van de huidige inzichten”.

De beurskoers van Goudsmit is dit jaar meer dan verdubbeld. De twee grootste aandeelhouders van de onderneming zijn de investeringsmaatschappij Wolters Holding (20 procent) en het beleggingsfonds Orange Fund (8 procent).