Jonker toont vlak voor Tour goede vorm in etappekoers

ROTTERDAM, 24 JUNI. Patrick Jonker is de nieuwe leider in de Route du Sud. De Australische Nederlander, rijdend voor de Raboploeg, nam de leiding over van de Amerikaan Bobby Julich. Jonker was gisteren in de derde etappe van de Franse rittenkoers de grote animator. Zijn demarrage leidde tot een kopgroep van acht renners. De ritzege ging naar de Fransman Laurent Roux van TVM.

Jonker eindigde gisteren als vijfde met een achterstand van ruim twee minuten. Zijn ploeggenoot Michael Boogerd werd vierde in dezelfde tijd. Jonker heeft in het tussenklassement een voorsprong van 34 seconden op de Italiaan Massimo Donati. Ook Maarten den Bakker (TVM) en Erik Dekker (Rabo) staan met een zesde en zevende plaats goed geklasseerd in de tussenstand. Vandaag wordt de laatste rit over 207 kilometer van Tarascon naar Montouban verreden.

Anderhalve week voor de start van de Ronde van Frankrijk heeft Jonker aangetoond dat zijn vorm groeiende is. De 28-jarige renner heeft afgelopen winter veel met gewichten getraind, nadat hij vorig seizoen vooral in het hooggebergte spierkracht tekort was gekomen. Vorige week twijfelde Jonker nog aan zijn alternatieve voorbereiding. In de Route du Sud krijgt hij deze week het benodigde vertrouwen. Jonker behoort in de Tour met Michael Boogerd en de Oostenrijker Peter Luttenberger tot de beschermde renners bij de Raboploeg.

Alex Zülle kan binnen vier dagen weer gaan trainen. De Zwitser brak zondag in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland zijn sleutelbeen. 's Nachts onderging hij in Barcelona een operatie. Volgens de behandelend arts was de ingreep een succes. Zülle is er voor 99 procent zeker van dat hij aan de Ronde van Frankrijk kan deelnemen. “De operatie is heel goed verlopen. Ik ben zeer positief over een Tourstart”, zei hij elf dagen voor de start in Rouen.

De ingreep zou aanvankelijk in Locarno worden uitgevoerd. Op verzoek van de renner en de ploegleiding van het Spaanse Once vond de operatie echter enkele uren later in Barcelona plaats. Zülles linkersleutelbeen was op vijf plaatsen gebroken. Met bouten en een metalen plaat werden de breuken in twee uurtjes 'gelijmd'. Een van de bouten kan pas over zes weken worden verwijderd, de plaat volgt over een jaar. Eventueel verschijnt Zülle over elf dagen aan de start van de Tour met een aangepaste stuurstang.

Danny Nelissen werd in de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland niet beloond voor zijn inzet. Bij de afdaling van de Gotthardpass reed de Limburger met de Zwitser Beat Zberg uit het peloton. Het tweetal kreeg een maximale voorsprong van één minuut en 46 seconden, maar deze liep in de laatste kilometers snel terug. De coureurs maakten zich op voor een massaprint, waarin de Belgische specialist Tom Steels de Duitser Erik Zabel een meter voor bleef. De Fransman Christophe Agnolutto behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft ruim vijf minuten voorsprong op de Zwitser Oskar Camenzind van Mapei.

In de Ronde van Catalonië verraste Bart Voskamp met een goede tijdrit. De renner van TVM eindigde als zesde met een achterstand van 1,12 minuut op winnaar Chris Boardman. De Brit verstevigde de leiding in de algemene rangschikking. Voskamp staat als zesde gerangschikt op 1,48 van Boardman.