'IRT-drugslijnen nog in gebruik'

MELLE, 24 JUNI. In een onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel stuit de politie op steeds meer aanwijzingen dat de in de IRT-periode met hulp van criminele infiltranten opgezette drugslijnen nog steeds bestaan.

De Belgische 'sapman' Napoleon De M., die in juni werd opgepakt wegens smokkel van 1.400 kilo cocaïne naar Nederland, is sinds begin dit jaar mede-eigenaar van het bedrijf van één van de hoofdrolspelers uit de IRT-dossiers.

Napoleon heeft op 1 februari 1997 de firma A.C. Basics in Amstelveen overgenomen. Dat bedrijf is van 'taartman', de codenaam die in de IRT-onderzoeken gegeven werd aan banketbakker A.C. uit Amsterdam. Deze 'taartman' is de man tegen wie het voormalige 'koningskoppel' van de Haarlemse CID, Langendoen en Van Vondel, sinds 1991 een infiltratie-onderzoek hadden lopen waarover nooit informatie is verstrekt aan het openbaar ministerie.

Deze gegevens, die blijken uit onderzoek van deze krant, hebben bij de politie het vermoeden doen rijzen dat de door het IRT-team ingeschakelde

infiltranten voor het importeren van drugs nog steeds actief zijn. Afgelopen vrijdag werd al bekend dat 'sapman' Napoleon de M. tot vorig jaar een zakelijke partner was van 'sapman' R., de Belgische vruchtensapfabrikant die door Langendoen en Van Vondel werd ingeschakeld

als IRT-informant.

R. werd door de Haarlemse CID'ers in 1991 gevraagd te infiltreren in het

bedrijf van 'taartman'. Over dit onderzoek is door Langendoen en Van Vondel nooit opheldering verschaft aan het openbaar ministerie of aan de

eigen korpsleiding.

Begin deze maand is 'sapman' Napoleon aangehouden door justitie in Gent na een tip uit Nederland. De arrestatie volgde nadat door het Carex-team

van de politie van Zaandam 1.400 kilo cocaïne was onderschept die vanuit België naar Nederland was vervoerd.

Napoleon heeft in het Belgische Melle met een Spaanse partner het bedrijf Francis Swing Distribution ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Volgens de Kamer van Koophandel in Amsterdam heeft deze firma op 1 februari het bedrijf A.C. Basics in Amstelveen overgenomen van 'taartman'. Het nieuwe bedrijf heet Presto Frais. De bedrijfsleider van dit bedrijf zegt “niets met drugs te maken te hebben”. “Wij zijn slachtoffer van een heel vies spelletje.” Justitie in Amsterdam heeft nog meer drugsverdenkingen tegen 'taartman'. Men heeft recent een rechtshulpverzoek uit Sri Lanka gekregen omdat de justitiële autoriteiten hem willen horen over een mogelijke rol bij de handel in hasj. Taartman was niet voor commentaar bereikbaar.

    • Marcel Haenen