Herstel na lagere opening; Schok Wall Street laat beurzen koud

ROTTERDAM, 24 JUNI. De Europese effectenbeurzen hebben vanmorgen nauwelijks gereageerd op de forse uitglijder van de aandelenkoersen met 2,5 procent die gisteren op Wall Street plaatshad.

Hoewel Frankfurt, Londen, Parijs en Amsterdam allemaal lager openden, liepen de Europese beurzen hun verliezen snel in. De AEX-index 860,15 stond tegen het middaguur op een verlies van 0,71 punten. De Amsterdamse index was bijna tien punten lager geopend op 850,03. Frankfurt was rond het middaguur onveranderd, en Parijs stond op winst.

Op de Amerikaanse effectenbeurs daalde de belangrijke beursgraadmeter Dow Jones gisteravond met 2,5 procent. Het Amerikaanse koersgemiddelde sloot 192,25 punten lager op 7604,26.

De daling van gisteren kwam tegen het einde van de beursdag na een dreigement van de Japanse premier Hashimoto. Deze reageerde op uitspraken die de Amerikaanse president Clinton had gedaan op een persconferentie na de G7-topontmoeting. Clinton waarschuwde dat Japan een economische oorlog riskeert als het Japanse handelsoverschot met de VS opnieuw fors zou stijgen.

Hashimoto zei in een televisietoespraak dat voor Japan de verleiding groot is Amerikaanse staatobligaties van Japan in te ruilen voor goud als de Amerikanen niet meehelpen wisselkoersstabiliteit tussen de yen en de dollar te bestendigen.

Japanse aankopen van Amerikaans schatkistpapier vormen al geruime tijd een grote steun voor de Amerikaanse obligatiemarkt, en daarmee ook voor de aandelenmarkt.

Beleggers reageerden op de uitspraken van de Japanse premier met winstnemingen op de obligatiemarkt en de aandelenmarkt. Vannacht zwakte Hashimoto zijn bewoordingen weer af, en herstelden Amerikaanse obligaties in Tokio weer enigszins.

Het wegzakken van het Dow Jones-gemiddelde werd ook door andere factoren gestimuleerd. Twee high tech-fondsen, waaronder de fabrikant van computer-randapparatuur Seagate waarschuwden voor een tegenvallend resultaat in het tweede kwartaal. Ook leed de beurs onder de naweeën van het aflopen van optie- en termijncontracten van afgelopen vrijdag, de zogenaamde triple witching day. Het massaal verzilveren van contracten leidde tot een groot aanbod, met lagere koersen als gevolg. Ook het akkoord van grote Amerikaanse tabaksfabrikanten, waarin zij overeenkomen om voor 368 miljard dollar aan medische kosten van rokers te compenseren, drukte op de Dow Jones-index.

De aandelen van tabaksfabrikanten, die gisteren voor het eerst konden reageren op het nieuws over het gesloten akkoord, sloten lager.