Hans Zwarts naar Randstad; Personeelsman

AMSTERDAM, 24 JUNI. Drukkerijen, fietsbanden, financiële diensten en nu uitzendbureaus. De carrière van Hans Zwarts (56), als toekomstig eerste man bij marktleider Randstad opvolger van grondlegger dr. Frits Goldschmeding (64), krijgt in meer dan een opzicht een groeiversnelling.

Na banen in bedrijfstakken die weinig groei meer vertonen (drukkerij van Philips, grafische bedrijven van Kluwer, bandenproducent Vredestein) kwam Zwarts terecht bij een gestage groeier (bestuurslid ING Nederland). Straks schuift hij door naar Randstad, een supergroeier uit het 'poldermodel'.

Met een omzet, vorig jaar, van bijna 6 miljard gulden en een beurswaarde van ruim 8,6 miljard gulden is Randstad een aanstormende Nederlandse multinational. Met een aandeel van bijna 40 procent op de Nederlandse uitzendmarkt en activiteiten op de Amerikaanse markt moet Zwarts het concern verder laten groeien in het buitenland.

Dat Goldschmeding, die in 1960 met Randstad begon, zijn opvolger buiten de directie van Randstad zou zoeken werd de afgelopen jaren steeds duidelijker. Hij wilde geen kroonprinsenstrijd in de zevenhoofdige directie van Randstad waarvan hij de voorzitter is.

Wat deed Goldschmeding en de commissarissen van Randstad besluiten Zwarts naam van het lijstje te pikken dat een headhunter had opgesteld op basis van het profiel van de nieuwe eerste man? “Hij zat altijd aan de personeelskant bij de bedrijven waar hij heeft gewerkt, kent de arbeidsmarkt reusachtig goed, veel dat aansluit bij de Randstad-problematiek”, zegt een bron die goed bekend is met de besluitvorming.

“Hij is afkomstig van een bedrijf dat ook abstracte producten verkoopt, hij heeft ervaring met een heel vestigingennet van ING Bank en beschikt over veel kennis op het sociaal vlak met kennis van werkgevers- en werknemersterrein. Hij past bijna naadloos in onze organisatie. Ook is hij goed bekend met het ministerie van Sociale Zaken”, zei Goldschmeding gisteren.

Zwarts (onder meer commissaris bij ingenieursbureau DHV en personeelsadviesbureau LTP) wordt met ingang van 1 september vice-president van Randstad om op de aandeelhoudersvergadering volgend jaar Goldscheding op te volgen. Zwarts zal naast de internationalisatie de overgang van een familiebedrijf naar een 'gewone' onderneming moeten volvoeren, een proces dat doorgaans spanningen oproept. De twist tussen A. Dreesmann en zijn zelf gekozen opvolger A. van der Zwan bij het familiebedrijf Vendex (onder meer V&D) in 1989 is legendarisch.