Excuses Hue

PARIJS, 24 JUNI. De leider van de Franse Communistische Partij, Robert Hue, heeft zijn excuses aangeboden aan voormalige partijleden die

in de jaren vijftig en zestig werden geroyeerd wegens kritiek op Stalin.

“Meningsverschillen oplossen door kritiekloos opvattingen over te nemen waarvan gezegd wordt dat ze de juiste zijn en kameraden aanvallen op hun integriteit leidden tot een enorme puinhoop voor alle communisten”, aldus Hue op een bijeenkomst in de woonplaats van een van

de meest vooraanstaande slachtoffers van de zuiveringen, Maurice Kriegel-Valrimont. Tijdens het samenzijn met enkele honderden geroyeerde

partijleden omarmde Hue Kriegel-Valrimont en ging hij met hem op de foto. Valrimont, die een grote rol speelde in het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, zei dat de openbare verzoening tussen de partijleider en “een voormalige vervloekte” zonder precedent was. Volgens waarnemers in Frankrijk passen de excuses van Hue in het offensief van de communisten, die deel uitmaken van de Franse regering, om alle banden met het stalinisme te verbreken en een moderne politieke partij te worden. (Reuter)