Deutsche Shell op verlies

HAMBURG, 24 JUNI. Deutsche Shell is het afgelopen jaar in de rode cijfers gedoken. Onder de streep kwam de dochter van het internationale energieconcern in 1996 uit op een verlies van 367 miljoen mark, vergeleken met een nettowinst van 578 miljoen mark in 1995, zo maakte Deutsche Shell gisteren bekend.

Het verlies vloeide voort uit compensatiebetalingen van meer dan 1 miljard mark aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De reservering had betrekking op een regeling voor te veel ontvangen gas uit het Eems-Dollargebied op de Duits-Nederlandse grens, waarover het internationaal arbitragehof in Parijs vorig jaar zomer een eerste uitspraak heeft gedaan. De rechter bepaalde destijds dat de Duitsers met 3,75 miljard gulden over de brug moesten komen. Hiervan belandde 2,7 miljard in de schatkist van de Nederlandse Staat. De NAM had meer dan 6 miljard gulden geëist. Een definitieve uitspraak over het resterende deel kan tot eind 1998 op zich laten wachten. (ANP)