Damrak niet van val Wall Street onder indruk

AMSTERDAM, 24 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich, na een flink lagere opening vanmorgen in reactie op de terugval van Wall Street, snel hersteld. De toonaangevende AEX-index opende bijna tien punten lager op 850,03 punten, maar kroop in de loop van de ochtend weer omhoog.

AMSTERDAM Tegen het middaguur was de index van de 25 meest verhandelde fondsen bijna terug op de slotkoers van gisteren. Het verlies bedroeg nog maar 0,71 punten op een koers van 860,15 punten.

De Japanse premier Hashimoto had in New York verklaard dat zijn land heeft overwogen een grote hoeveelheid Amerikaanse obligaties te verkopen en de opbrengst in goud te stoppen. Het gevolg was grote beroering op de financiële markten in de VS. De handel in Amsterdam begon volgens handelaren ook rommelig. Toen vanuit Japan berichten kwamen dat de uitspraken van de Japanse premier “verkeerd geïnterpreteerd” waren keerden de kopers terug.

De daling van de AEX-index werd snel tenietgedaan. Toch konden niet alle hoofdfondsen de grote verliezen vóór het middaguur geheel kwijtraken. Dit lukte wel goed bij PolyGram, dat een verlies snel omzette in een winst van 1,40 op 110,40 gulden. Koninklijke Olie stond laat in de ochtend echter nog met 404 gulden op een verlies van 2,20 gulden.

De overneming van Unique door Goudsmit sprak tot de verbeelding. Goudsmit wordt daarmee de vierde uitzender van ons land. Het aandeel Goudsmit steeg 16 procent in waarde op 314,90 gulden. De koers van computerfabrikant Tulip is vanmorgen opgelopen met 1,20 gulden naar 20,70. Gisteren steeg het aandeel al met 1,70 naar 19,50. De koersstijging wordt gevoed door geruchten over een overname van Tulip of vorming van een samenwerkingsverband. In het voorjaar van 1996 werd Tulip wegens oplopende koersen gedwongen onderhandelingen bekend te maken over samenwerking. Die onderhandelingen ketsten af, waarop Tulip aangaf zelfstandig verder te gaan. Het bedrijf weigert commentaar op de geruchten.

De vaststelling van een koers van 48 gulden voor te herplaatsen aandelen Smit liet de koers van het sleepfonds tot dat peil zakken. Dat betekende een verlies van 1,20 gulden. Het in de problemen verkerende Multihouse ging een dubbeltje onder een uitgebracht bod zitten, op 60 cent.

De Amerikaanse dollar heeft zich vanmorgen op de Europese wisselmarkten wat hersteld van de daling die zich eerder in de VS en het Verre Oosten voordeed. Het herstel was genoeg om de dollar boven het slot van gisteren uit te tillen.

In Amsterdam noteerde de munteenheid aan het begin van de middag 1,9410 tegen 1,9360 gulden als slotkoers gisteren.

NEW YORK De meeste aandelen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren hard omlaag geschoten. De Dow Jones-index verloor 192,25 punten op 7604,26. Het was het op één na grootste puntenverlies in de geschiedenis van de Dow Jones.

Het verlies werd onder meer veroorzaakt door het dreigement van de Japanse premier Hashimoto om Amerikaans schatkistpapier te verkopen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio daalde vanochtend, in het kielzog van Wall Street. De Nikkei-index liep met met 94,21 punten terug tot 20.341,93.