CTL en Kirch leggen ruzie betaal-tv bij

MÜNCHEN, 24 JUNI. De Duitse mediaconcerns CTL-UFA en Kirch hebben hun ruzie over de verdeling van de Duitse markt voor betaal-televisie bijgelegd. Ze nemen elk een belang van 50 procent in de zender Première, zo hebben ze vandaag laten weten. CLT heeft daarin nu een belang van 37,5 procent, evenals Kirch. De resterende 25 procent zit bij de Franse Canal Plus.

De Franse onderneming lijkt bereid te zijn haar belang af te staan. De Duitse mediabedrijven zijn het er verder over eens geworden voor de ontvangst van de programma's in de huiskamer de decoder van Kirch te gebruiken.

CLT, voor een groot deel eigendom van het Bertelsmann-concern, zal niet langer zijn eigen decoder propageren.

Met het begraven van de strijdbijl lijkt Kirch eieren voor zijn geld te hebben gekozen. In maart dit jaar liep na ruim een half jaar de samenwerking met de Britse BSkyB-betaalzender van mediamagnaat Rupert Murdoch al spaak. BSkyB nam een belang van 49 procent in DF1, de betaal-tv-zender van Kirch. Deze zender trok lang niet zoveel abonnees als was verwacht en de Britse partner trok zich terug. De kwestie heeft Kirch veel geld gekost. Het Duitse kartelbureau zal niet zonder meer akkoord gaan met de samenwerking tussen Kirch en CLT-UFA. Er komen marktverhoudingen tot stand die de mogelijkheden voor andere aanbieders bemoeilijken. (DPA)