Compaq koopt Tandem voor 3 miljard dollar

NEW YORK, 24 JUNI. Compaq Computer zal Tandem Computers overnemen voor drie miljard dollar in aandelen. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt.

Tandem, gevestigd in Californië, zal een volledige dochter worden van Compaq, dat wereldmarktleider is op het gebied van personal computers. Tandem produceert zogeheten fault tolerant computers, de meest betrouwbare computers die er bestaan.

De overname door Compaq verbreedt de basis voor beide bedrijven op de commerciële markt en op het gebied van transacties via Internet. “Wij kunnen nu echt complete oplossingen bieden, van zakcomputers tot portables, tot desktops en workstations, tot zelfs Windows NT servers en de Himalaya-serie van parallelle systemen”, aldus Compaq-topman Eckhard Pfeiffer.

Compaq versterkt door de overname, die in het derde kwartaal rond moet zijn, bovendien zijn verkoopapparaat. Tandem heeft een eigen distributienet en daar kan Compaq nu gebruik van maken. Het bedrijf uit Houston stond op het punt enkele duizenden mensen aan te trekken. Compaq heeft 19.000 man in dienst, Tandem 7.000.

Voor Tandem is overname door Compaq een strategie om sneller te groeien. “We kunnen op eigen kracht wel tot een behoorlijke groei komen, maar met Compaq kunnen we voor 1998 een groei van twintig tot dertig procent omzet verwachten”, aldus Roel Pieper, de Nederlandse topman van Tandem. Pieper blijft na de voltooiing van de overname topman van Tandem en wordt tevens senior vice-president van Compaq, waarbij hij rechtstreeks aan Pfeiffer rapporteert.

Tijdens een telefonische persconferentie gistermiddag was er nog geen antwoord op de vraag hoe het nieuwe Compaq eruit zal gaan zien. Volgens Pfeiffer was het nog te vroeg om te zeggen of de server- en Windows-NT-afdelingen zullen worden samengevoegd of niet. “Dat kan per markt gaan verschillen”, aldus Pfeiffer.

Tandem heeft een jaaromzet van 1,9 miljard dollar, maar moet het in zijn markt opnemen tegen industriegiganten als Hewlett-Packard en Sun Microsystems. Tandem is sinds het aantreden van Pieper in januari 1996 aan een omwenteling bezig, waarbij het bedrijf wordt veranderd van een exclusieve computermaker in de top van de markt tot een bedrijf dat open standaarden gebruikt, zoals Windows NT. Pieper zorgde na een periode van verlies weer voor stijgende omzet en winst.

Tandem had zich sinds eind vorig jaar meer op de servermarkt bewogen, maar kwam daar Dell en Compaq tegen. Onder de paraplu van Compaq is de concurrentiepositie van Tandem een stuk sterker. “Het enorme tempo van veranderingen in de informatie technologie-industrie vereist een nieuw zakelijk model, dat gericht is op strategische samenwerking om concurrerend te blijven en voorop te lopen”, aldus Pieper.

De computers van Tandem zijn bestemd voor taken die 24 uur per etmaal doorgaan. De computers van Tandem verwerken dagelijks negentig procent van de effectentransacties in de wereld, tachtig procent van alle geldautomaathandelingen en 66 procent van de credit-cardbetalingen.

Compaq, dat zijn hoofdvestiging in Houston heeft, is het vijfde computerbedrijf in de wereld. Het had vorig jaar een omzet van 18 miljard dollar. Pfeiffer voorspelde onlangs dat Compaq in het jaar 2000 een omzet bereikt van ongeveer 30 miljard dollar. Hij rekent daar eventuele overnames niet bij. Compaqs marktpositie is sterk en zijn grootste concurrent op de pc-markt is op dit moment Dell Computer, dat als directe verkoper veel succes heeft.

Compaq was in onderhandeling om Micron en Gateway 200 over te nemen maar de gesprekken liepen op niets uit. Het nieuwe antwoord van Compaq op Dell's succes is nu een nieuwe strategie om personal computers op bestelling te leveren, naar specificaties van de klant.

    • Lucas Ligtenberg