Bedrijven in luchtvracht actiever op EU-markt

SCHIPHOL, 24 JUNI. De Nederlandse luchtvrachtsector koestert grote ambities en wil zich door een gezamenlijk beleid, maar met behoud van onderlinge concurrentie, ontwikkelen tot een beeldbepalende Europese speler.

De sector zit nu nog op een Europees marktaandeel van 10 procent wat neerkomt op 1 miljoen ton vracht per jaar. Dat moet in 2020 15 à 20 procent of 7,5 à 10 miljoen ton vracht worden, waarvan driekwart via een Nederlandse 'mainport' zal worden afgehandeld. Tegelijk belooft de sector de overlast voor het milieu zoveel mogelijk te beperken.

Dat blijkt uit een gistermiddag op Schiphol gepresenteerd manifest 'Lucht voor Vracht', een co-productie van KLM, Schiphol en de overkoepelende Air Transport Association of The Netherlands (Atan), opgesteld in samenwerking met KPMG.

De toegevoegde waarde van de Nederlandse luchtvrachtindustrie aan de nationale economie bedraagt nu 9,3 miljard gulden, aldus de opstellers van het manifest. In 1995 bood de sector direct en indirect werk aan 75.000 mensen. Op basis van een succesvolle strategie kan het aantal arbeidsplaatsen met gemiddeld 4,5 procent per jaar groeien tot zo'n 225.000 in het jaar 2020 en zal de toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie sterk toenemen.

Om dit te realiseren zal de Nederlandse luchtvrachtindustrie zich niet alleen richten op verdere ontwikkeling van standaard-luchtvracht maar vooral ook van hoogwaardige producten zoals integrale logistieke diensten, 'speciale luchtvrachtdiensten' en expressvervoer. Deze sectoren bieden volgens de opstellers namelijk veel toegevoegde waarde in termen van omzet, winst en werkgelegenheid.

Drs. P. Blok van KPMG: “Op dit moment gaat kwantitatief 1 procent van alle vracht door de lucht, maar dat vertegenwoordigt wel 38 procent van de waarde van het totale vrachtvolume in Nederland.” Met name elektronica-, farmaceutische en chemische bedrijven, makers van instrumenten en optica vervoeren vanouds veel door de lucht, maar ook modieuze kleding en bloemen worden nu veel per vliegtuig vervoerd.