Battersea wordt hotel en bioscoop

LONDEN, 24 JUNI. Battersea, het gigantische bakstenen gebouw langs de rivier de Theems in Londen, wordt het grootste bioscooptheater ter wereld. Het vervallen pand, karakteristiek vanwege zijn vier grote witte schoorsteenpijpen, krijgt meer dan 8.000 stoelen verdeeld over 32 zalen. Daarnaast is er plaats voor hotels en kantoren.

Warner Village Cinemas verklaarde maandag 35 miljoen pond te zullen investeren, ruim 100 miljoen gulden. Hiermee lijkt het gebouw van de energiemaatschappij, dat sinds 1983 niet meer in gebruik is, gered. Het nieuwe theater, Power Plex genoemd, moet in het jaar 2000 gereed zijn. Naar verwachting zal het hele complex 400 banen opleveren.

Battersea, een voormalige elektriciteitscentrale even buiten de Britse hoofdstad Londen, wordt beschouwd als een belangrijk monument van het vooroorlogse industriële erfgoed van Groot-Brittannië. Het pand dateert uit de jaren dertig.

Warner Village Cinemas is een gezamenlijke onderneming van de Amerikaanse filmmaatschappij Warner Brothers International en Village Roadshow uit Australië. Warner Brothers is een dochterondernemingen van de Amerikaanse mediagigant Time Warner.

De projectontwikkelaar, die in 1993 de locatie opkocht, is Parkview International uit Hongkong. (Reuter)