Wat wil Frits met Frits?

En wat wil Bolkestein zelf, behalve er niet over praten maar er wel interviews over geven? “Frits hecht meer aan zijn sociale en intellectuele leven”, zo hoor je in kringen van bewonderaars. Concerten bijwonen, naar het theater gaan, een essay schrijven: het zijn bezigheden die hem zeer na staan.

Moet de VVD-voorman die allemaal opgeven om als premier avond na avond de gevreesde 'loodgietertas' met dossiers en nota's mee naar huis te zeulen? En dan al die recepties en vrijblijvende bijeenkomsten... Dat is toch ook niks voor Frits? Eigenlijk, zo moeten we begrijpen, is Bolkestein het premierschap al ontgroeid. Hij is kennelijk elder statesman zonder ooit staatsman te zijn geweest.

Politici zonder ambitie zijn zeldzaam, dus zijn er ook VVD-ers die menen dat hun leider het torentje gewoon toch ambieert. Bolkesteins publieke aarzeling is volgens hen meer ingegeven door campagne-overwegingen. Kok staat als premier zo boven de partijen dat de liberalen meer te winnen hebben in een verkiezingsstrijd VVD-PvdA dan in een duel Bolkestein-Kok. Dat laatste moet dus zo lang mogelijk worden uitgesteld.

Maar wat zitten we toch te speculeren over verkiezingen? Die zijn pas volgend jaar en de campagne hoeft niet langer dan drie weken te duren, zegt Bolkestein bij herhaling. Laat tot die tijd de regering regeren en het parlement controleren, voegt hij dan toe, dat is het beste voor het land. Het weerhoudt hem er niet alvast het ministerie van Buitenlandse Zaken te claimen. “Hans van Mierlo heeft gezegd dat hij graag wil doorgaan. Wij noteren zijn voorkeur, wij hebben er zelf enige achtig voor, maar de VVD is er ook nog!”, zei hij in Elsevier. “Het is absoluut niet vanzelfsprekend dat Van Mierlo opnieuw Buitenlandse Zaken krijgt. De VVD ziet niet zonder slag of stoot af van dat grootse ministerie. Indien we weer in het kabinet komen, stel ik me een uitruil voor: D66 krijgt Defensie en de VVD levert de minister van Buitenlandse Zaken.”

En zo is er weer een reden geschapen om over Frits Bolkestein te praten.

    • Hans Nijenhuis