Volleyballers door zege op Cuba in finale

ROTTERDAM, 23 JUNI.Door een fraaie zege op Cuba heeft de Nederlandse volleybalploeg een finaleplaats in de World League veroverd. Voor 20.000 toeschouwers verloren de Cubanen in Havana na liefst drie uur speeltijd voor het eerst dit seizoen (2-3). Een dag eerder hadden ze nog met 3-1 van Nederland gewonnen.

Het Nederlandse team bereikte door de zege op eigen kracht de laatste zes. Ook bij twee nederlagen tegen Cuba had de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands nog een kans gehad. De beide nummers twee uit de andere poules, Bulgarije en Joegoslavië, zouden dan ook hun beide duels van afgelopen weekeinde hebben moeten verliezen. Dat gebeurde echter niet. Bulgarije won twee keer in en tegen Argentinië en Joegoslavië versloeg Italië een keer.

Ondanks dat resultaat vallen de Joegoslaven af voor de finale. Ze zijn de slechtste nummer twee. De finaleronde wordt in Moskou gespeeld en begint volgende week dinsdag. Afgezien van Nederland doen Cuba, Italië, Brazilië, Bulgarije en gastland Rusland mee.

Vorig jaar won Nederland in Rotterdam de World League. Dat was toen met de sterkste ploeg, met Peter Blangé en Ron Zwerver. Beide spelers zullen er volgende week in Moskou niet bij zijn. Zwerver is gestopt als international en Blangé voegt zich pas na de World League-finale bij de nationale selectie. Bondscoach Gerbrands vroeg de spelverdeler nog wel eerder mee te spelen, maar dat verzoek werd niet ingewilligd.

Oranje behoort dit keer niet tot de favorieten voor de eindzege van de World League. Een bronzen medaille zou al een opvallende prestatie zijn. Gerbrands rekent zelf op de vijfde plaats. “En daar is niks mis mee. De finale halen was het uitgangspunt.” Voor Gerbrands is het het belangrijkste dat de onervaren spelers uit zijn selectie in Moskou ervaring kunnen opdoen. “We komen de beste landen tegen. Daar valt niet tegenop te trainen.”

Door onverziene omstandigheden, blessures met name, kregen veel spelers in de voorronde meer speeltijd dan aanvankelijk de bedoeling was. Er waren momenten dat slechts één olympische speler, Guido Görtzen, in het veld stond. Olof van der Meulen speelde door een vervelende schouderblessure helemaal nog niet. Ook de nieuwe aanvoerder Bas van der Goor sukkelde een tijdje met een blessure. Afgelopen week in Cuba zakte Richard Schuil tijdens een training door zijn enkel waardoor hij de wedstrijden vanuit een rolstoel moest aanschouwen. Het is twijfelachtig of hij aan de finale kan meedoen. Tweede spelverdeler Frank Denkers is in elk geval niet van de partij. Hij moet worden geopereerd aan zijn schouder en wordt vervangen door de jeugdige Gijs Ronnes.

Tot opluchting van coach Gerbrands voldeden de vervangers van de geblesseerden de afgelopen weken uitstekend. Middenman Albert Cristina - hij tekende een contract bij het Belgische Roeselaere - was gedurende één weekeinde de held van het Nederlands team. Mark Broere maakte als stand-in van Schuil met name in de eerste wedstrijd in Havana een uitstekende indruk. Ook Reinder Nummerdor was in deze partij uitblinker. Hij stond de hele voorronde op de plek van Zwerver en deed dat goed. Soms zakte hij even weg, maar hij herstelde zich elke keer.

De 'oudgedienden' Van der Goor, Görtzen en Held leidden in het tweede duel tegen Cuba het Nederlandse team naar de noodzakelijk geworden overwinning. Daarmee tooonde ze hun ervaring en kwaliteiten om op het juiste moment goed te spelen. Gerbrands: “Vooraf vroeg ik Held hoe zij zo'n cruciale wedstrijd aanpakten. Hij zei dat als het erop aankomt, je je beste volleybal moet laten zien. Dat deden ze dus. Alleen topploegen kunnen dat.”