'Varkensboer niet naar Zeeland'

DEN HAAG, 23 JUNI. Minister Van Aartsen (Landbouw) voelt er niets voor dat varkenhouders zich in de toekomst vestigen in Groningen of Zeeland. “Schone gebieden moeten we schoon houden”, aldus de minister gisteren in het Radio 1-journaal.

Volgens de minister moet de varkenspestcrisis worden aangegrepen als een kans om de sector opnieuw in te richten voor de volgende eeuw. Van Aartsen werkt aan een nota over de herstructurering van de varkenshouderij in Nederland.

De minister denkt erover de wettelijke regels voor de ruimtelijke ordening aan te passen, met het doel een 'roze invasie' tegen te houden in gebieden waar nu bijna geen varkenshouders zijn. Het is volgens de wet nog steeds mogelijk dat varkenshouders zich in nieuwe gebieden vestigen. “Ik denk dat we daar een stokje voor moeten steken”, aldus Van Aartsen.

De beoogde herstructureringsmaatregelen voor de varkenshouderij zullen volgens de minister leiden tot een “forse krimp van de sector de komende jaren”. Dat is geen doel op zichzelf, maar een gevolg van het nieuwe beleid, aldus de minister. Binnen twee weken zal de nota naar de Tweede Kamer worden gestuurd.