Tien Nederlanders beginnen op gras van Wimbledon

LONDEN, 23 JUNI. John van Lottum en Hendrik-Jan Davids hebben zich gekwalificeerd voor het tennistoernooi van Wimbledon, dat vandaag is begonnen. Van Lottum won zaterdag in de beslissende derde ronde van het kwalificatietoernooi van de Australiër Doyle, Davids versloeg de Israeliër Erlich.

Joost Winnink slaagde er niet in zich te kwalificeren. Hij verloor van de Indiër Bhupathi. Het kwalificatietoernooi bij de vrouwen kon door het slechte weer niet worden voltooid.

In het enkelspel zullen op Wimbledon in totaal tien Nederlandse tennissers actief zijn. Drie bij de vrouwen - Boogert, Oremans en Schultz - en zeven bij de mannen: Davids, Haarhuis, Krajicek, Van Lottum, Schalken, Van Scheppingen en Siemerink. Als het weer het toelaat, spelen vandaag alleen Kristie Boogert (tegen Barbara Paulus uit Oostenrijk) en Richard Krajicek. De titelverdediger ontmoet op het centrecourt Marcello Craca, een 22-jarige Duitser die nummer 133 is op de wereldranglijst en zijn debuut maakt bij een grandslamtoernooi.

Opvallend veel topspelers ontbreken dit jaar op Wimbledon. Bij de vrouwen is Steffi Graf de opvallendste afwezige. Door een knieoperatie is de Duitse niet in staat haar titel te verdedigen. Bij de mannen zijn Thomas Muster, MaliVai Washington, Andre Agassi, Todd Martin en Thomas Enqvist geblesseerd. Maar de Spaanse gravelspecialisten Alex Corretja, Sergi Bruguera, Albert Costa, Felix Mantilla en Alberto Berasategui hebben zich afgemeld omdat ze zich bij voorbaat kansloos achten op gras.

Mark Miles, de directeur van de spelersorganisatie ATP, is boos over de vele afzeggingen in Londen. Bij de indoortoernooien van Stuttgart en Parijs waren eerder dit seizoen de beste 36 spelers van de wereld aanwezig. Op Wimbledon ontbreken van de top-36 liefst tien spelers. Hoe kan dat, vroeg Miles zich afgelopen weekeinde af. Zijn de topspelers allemaal fit in de herfst en kreupel in de zomer als het belangrijkste toernooi van de wereld gespeeld moet worden? De ATP-directeur wil daarom zware sancties voor spelers die bij een grandslamtoernooi verstek laten gaan. Miles suggereerde boetes en puntenstraffen.

Aanhoudende regen verstoorde gisteren de vrouwenfinale van het grastoernooi in het Engelse Eastbourne tussen Jana Novotna en Arantxa Sanchez-Vicario, de Spaanse die een dag eerder Brenda Schultz-McCarthy uitschakelde. Bij de stand van 6-5 in het voordeel van de Tsjechische besloot de wedstrijdleiding het duel voorgoed te staken. Beide speelsters ontvingen de helft van de som van de eerste en tweede prijs en deelden de computerpunten.

Greg Rusedski won zaterdag het grastoernooi van Nottingham. In de finale versloeg de Brit van Canadese afkomst de Slowaak Karol Kucera, 6-4 en 7-5. Door de aanhoudende regen werd uitgeweken naar een overdekte sporthal die plaats bood aan enkele tientallen toeschouwers. In de eerste ronde op Wimbledon speelt Rusedski tegen een ander serveerkanon, de Australiër Marc Philippoussis die onlangs het grastoernooi in Queens op zijn naam schreef.