Thalys uit Parijs staat drie uur stil bij Moerdijk

ROTTERDAM, 23 JUNI. De hogesnelheidstrein Thalys uit Parijs heeft zaterdagavond drie uur lang stilgestaan bij de Moerdijkbrug. De 150 passagiers, die vanuit Parijs naar Amsterdam reisden, zijn uiteindelijk per bus naar Amsterdam vervoerd.

De NS vermoeden dat de Thalys de bovenleiding kapot heeft getrokken, maar de definitieve oorzaak is nog onbekend, zegt de woordvoerder. De NS hebben reiskosten van alle passagiers van de Thalys terugbetaald. Ook de reizigers in de treinen die achter de Thalys reden, zaten vast. Delen van de bovenleiding lagen op het spoor, waardoor alle internationale treinen uit het zuiden moesten worden omgeleid via Den Bosch en Hilversum. Eind december vorig jaar en in januari dit jaar werd op hetzelfde traject de bovenleiding stukgetrokken. In januari doordat een zogenoemde afstandshouder was afgebroken, die de bovenleiding strak dient te houden. De machinist van een Intercity zag de leiding laag hangen, maar kon niet meer remmen. De leiding kwam toen op het naastgelegen spoor terecht. Eind 1996 reed een vrachtwagen tegen de bovenleiding.