Steunzender Cassel

Foto: Van 6 juni tot en met 4 juli 1954 deed de Nederlandse televisie voor het eerst mee aan een 'grootscheepse' internationale televisie-uitwisseling tussen acht Europese landen. Met als sluitstuk de finale van de wereldkampioenschappen voetbal in Bern tussen West-Duitsland en Hongarije (3-2). De Nederlandse bijdrage aan dit internationale televisiespektakel bestond uit een kinderprogramma met de titel

Een feest ver van huis, waarin het probleem van tijdelijk in ons land verblijvende vluchtelingetjes werd aangesneden. De toenmalige koningin Juliana was bij dit tuinfeest aanwezig. Voor deze Eurovision-uitzendingen was het noodzakelijk dat er voor de internationale doorgifte van de beelden verschillende steunzenders (zoals hier op de foto in het Franse Cassel) werden gebouwd. Overigens was in die tijd de nationale hoofdzender in Lopik onvoldoende sterk om heel Nederland te kunnen bestrijken. Pas in 1960 als met regionale steunzenders het zenderpark is uitgebreid, krijgen de kijkers overal een goed televisiebeeld. (Foto ANP)