SALADE VAN KRIELTJES EN GEROOKTE ZALMFOREL

Finland. De naam roept waarschijnlijk niet meteen beelden op van lekker eten - laat staan delicatessen. Dat beeld zou echter wel eens snel kunnen gaan veranderen. Onlangs bij een bezoek in een horeca-groothandel werd ik aangenaam verrast door een promotie van Finse etensproducten.

De productie is in het algemeen kleinschalig en ambachtelijk. Wat echter onmiddellijk opviel, was de kwaliteit van deze producten. De gerookte zalmforel (zowel warm als koud gerookt) is er een prachtig voorbeeld van. De zalmforel wordt gekweekt in open zee in kwekerijen tussen de ontelbare eilandjes voor de Finse kust. Het visvlees is bijzonder smakelijk en stevig van structuur en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, onder andere als een heerlijke 'tartaar' die licht is aangemaakt met een subtiele dressing. Voorlopig zijn deze Finse producten alleen bij de groothandel verkrijgbaar, maar binnenkort zullen ze ongetwijfeld ook buiten die kring te koop worden aangeboden.

Boen de aardappels schoon en doe ze in een ruime pan. Giet er zoveel water over dat ze net onder staan en doe er het bouillonblokje bij. Leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Laat de aardappels in 10 tot 15 minuten gaar koken. Doe er de laatste twee minuten kooktijd de sugarsnaps of peultjes bij. Giet ze af en bewaar 4 eetlepels van het kooknat. Houd de groenten warm in de afgesloten pan.

Doe voor de dressing de azijn, olie en mosterd in een kom en klop tot alles gemengd is. Klop er het bewaarde kooknat en wat versgemalen peper door. Giet de dressing over de aardappels en sugarsnaps en schep goed om.

Doe de aardappels en sugarsnaps in een brede, ondiepe schaal en schep er losjes de reepjes zalmforel, lenteuitjes en gesnipperde dille door. Garneer met de takjes dille en zalmforeleitjes en dien onmiddellijk op.

Voor 4 personen als hoofdgerecht:

1 kilo krieltjes met schil, of zeer kleine nieuwe aardappels met schil

1 blokje groentenbouillon

150 gram sugersnaps of peultjes, afgehaald

200 gram gerookte zalmforel of zalm, in reepjes

2 tot 3 lenteuitjes, gehakt

3 eetlepels verse gesnipperde dille

takjes verse dille, ter garnering

4 tot 6 eetlepels zalmforel- of zalmeitjes

Dressing:

2 eetlepels witte-wijnazijn

1 eetlepel plantaardige olie

1 dessertlepel Dijonmosterd

versgemalen peper

    • Kim Maclean