Rustig Damrak behaalt toch nog tussenrecord

AMSTERDAM, 23 JUNI. Op een zeer rustige Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend het nieuwe tussentijds record van 864,63 punten bereikt. Handelaren weten de tegenvallende omzet aan het gebrek aan nieuws. De andere Europese beurzen lieten een verdeeld beeld zien.

AMSTERDAM Bij extreem weinig handel wist de toonaangevende AEX de winst van vorige week nog aardig vast te houden. Rond het middaguur noteerde de index 861,72, dat is maar 0,48 punten onder het recordslot van vrijdag.

De obligatiemarkt was over de gehele linie een dubbeltje hoger, terwijl op de valutamarkt de dollarkoers nauwelijks was veranderd ten opzichte van vrijdag. De beurzen in de rest van Europa lieten een verdeeld beeld zien: In Londen stond de FTSE op driekwart procent verlies, net als de Parijse CAC. Frankfurt deed het beter, met een winst van 1 procent voor de DAX.

Op het Damrak waren de uitgevers duidelijk uit de gratie. VNU moest negen dubbeltjes terug tot 45 gulden, terwijl Wolters Kluwer 1,80 inleverde op 241,70 gulden. Elsevier, dat vanochtend de overname van de Amerikaanse uitgever Chilton voor 860 miljoen gulden had bekendgemaakt, verloor 20 cent op 32,50 gulden. “Dat nieuws had de koers toch een cent of vijf, zes hoger moeten brengen”, aldus de handelaar. Heineken viel ten prooi aan winstnemingen en zakte hierdoor met 4,20 tot 357,30 gulden, terwijl KPN met twintig cent terugging naar 81,10 gulden.

Favoriete hoofdfondsen waren ASM Lithography met een winst van vijf gulden op 112,60, en Baan, dat 2,60 steeg naar 127,60 gulden. Beleggers trekken een parallel met een divisie van Oracle die vorige week donderdag een 78 procent hogere winst bekendmaakte. In Koninklijke Olie werd vanochtend vrij stevig gehandeld, wat het fonds een koersstijging opleverde van 1,60 op 405,50 gulden.

De eveneens relatief grote vraag naar Philips bracht het elektronicafonds een gulden winst op 135,30 gulden.

Randstad maakte bekend dat de voorgenomen aandelensplitsing (in de verhouding 2,5 op 1) op 1 augustus ingaat. De koers van de snelgroeiende uitzendorganisatie bleef vanochtend gelijk op 198,80.

De dollar stond in Amsterdam op het middaguur op 1,9424 gulden. Dat was maar weinig lager dan de 1,9465 gulden aan het slot van de handel van afgelopen vrijdag.

De Europese wisselmarkten bleken maandagochtend in het geheel niet onder de indruk te zijn van de uitkomst van het topberaad van de zeven grootste industrielanden (G-7).

Voor het overleg waren de verwachtingen al niet hooggespannen en toen bleek dat er geen directe uitspraken waren gedaan over wisselkoersen en dat de economische kwesties slechts in het algemeen waren aangeroerd, konden de handelaren overgaan tot de orde van de dag.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde vandaag een magere dag. De Nikkei-index steeg met 50,60 punten en sloot op 20.436,14 punten.