Russische CP wil algemene staking

MOSKOU, 23 JUNI. De Russische communistische partij, de grootste partij in het Russische parlement, heeft opgeroepen tot een nationale staking om president Boris Jeltsin tot aftreden te dwingen.

De oproep werd zaterdag gedaan door het Centraal Comité van de partij. In een verklaring riep het Centraal Comité de Russen op “comité's van openbare redding, lichamen van zelfbestuur en stakingscomités” te vormen om Jeltsin ten val te brengen en een wijziging van het economische beleid te forceren. Wanneer de algemene staking zou moeten worden gehouden liet het Centraal Comité nog niet weten.

Het Centraal Comité beschuldigde Jeltsin “alle wetten die in de Doema zijn aangenomen en zelfs wetten die al van kracht zijn, te negeren”. “Deze regering is niet in staat samen te werken met vertegenwoordigers van het volk, of het nu gaat om de Opperste Sovjet [de naam van het parlement tot 1993] of om het federale parlement”, aldus het Centraal Comité. De situatie gaat steeds meer lijken op die van “het tragische jaar 1993”, aldus de verklaring. In oktober 1993 ontbond Jeltsin het rebellerende parlement en stuurde er het leger op af toen het weigerde uiteen te gaan.

De communisten hebben de afgelopen weken Jeltsin beschuldigd het parlement opnieuw naar huis te willen sturen, hetgeen door de president en de regering is tegengesproken.

De communistische partij mag de grootste zijn in Rusland, haar oppositie tegen Jeltsin haalt in concrete termen weinig uit. De laatste communistische demonstratie tegen Jeltsin, in maart, was aangekondigd als de grootste in de geschiedenis, maar werd een flop. De communisten zijn ook weinig consequent. De oproep om president Jeltsin ten val te brengen en met een algemene staking een wijziging van het economisch beleid af te dwingen staat haaks om de instemming van de communisten met de nieuwe belastingsplannen van de regering, afgelopen vrijdag. (AFP, Reuter)