Ronaldo leidt Brazilië naar halve finales

ROTTERDAM, 23 JUNI. Ronaldo speelde de voorgaande twee duels in het Braziliaans elftal nogal flets, maar schitterde weer tijdens de Copa America door beide treffers te maken van de wereldkampioen tegen Paraguay. Brazilië, dat de Zuid-Amerikaanse landentitel nog nooit buiten de eigen landsgrenzen heeft veroverd, speelt in de halve eindstrijd tegen Peru dat Argentinië uitschakelde.

In de andere halve finale komt gastland Bolivia woensdag in de op 3600 meter hoog gelegen hoofdstad La Paz uit tegen Mexico. De Mexicanen speelden 1-1 tegen Ecuador en plaatsten zich door het beter nemen van strafschoppen.

Het leek erop dat Ronaldo zich bevrijd voelde. Eind vorige week tekende hij voor Inter, hoewel zijn huidige club Barcelona nog altijd tegenstribbelt. In de 65ste minuut miste de voormalige PSV'er wel een strafschop. Hij stuitte op de ster aan Paraguayaanse kant, doelman Chilavert, die zichzelf op zijn vakgebied de beste op aarde vindt.

Paraguay, dat leidt in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie, deed op het oog weinig onder voor het machtige buurland. De wedstrijd was ook gezien als een persoonlijk duel tussen Ronaldo en Chilavert. Ronaldo's eerste doelpunt was typerend voor de 20-jarige. Hij demarreerde met de bal aan de voet vanaf het middenveld zoals alleen hij dat kan. Kort voor het doel rondde hij zijn actie met hard schot af. Na ruim een half uur scoorde hij weer.

Chilavert wilde niet onderdoen voor Ronaldo, nam zoals hij gewoon is de nodige vrije trappen op vijandelijke helft en bracht de 35.000 toeschouwers tot groot enthousiasme toen hij ver uit zijn doel Leonardo passeerde.

Op 3600 meter boven zeeniveau bereikt Bolivia voor zijn doen eenzame hoogte. Het wees Colombia terug met 2-1. Ook Peru haalde de laatste vier door met dezelfde cijfers te winnen van Argentinië, dat zichzelf als wel vaker verloor. In de geest van bondscoach Passarella toonden de Argentijnen zich een stel straatvechters. Drie van hen kregen in de slotfase de rode kaart. Gallardo en Berizzo wegens vechten, voor Zapata was het de tweede gele kaart.