Reed Elsevier doet grote koop in VS

AMSTERDAM, 23 JUNI. Reed Elsevier neemt de drie belangrijkste divisies over van de Chilton Business Group, een Amerikaanse uitgever van vakbladen. Met de transactie is 447 miljoen dollar gemoeid, ongeveer 860 miljoen gulden. Chilton was in handen van de Amerikaanse media-gigant Walt Disney/ABC.

Volgens directeur corporate strategy P. van Hooff van Reed Elsevier past de overname van het in Radnor (Pennsylvania) gevestigde Chilton “perfect” in de strategie van de Brits/Nederlandse uitgever om de portefeuille op de Amerikaanse professionele markt te versterken. Van Chilton is de divisie US Trade Magazines met 39 verschillende tijdschriften de grootste. Daarnaast horen ook beursorganisator PEMCO en onderzoeksbureau Chilton Research Services bij de koop.

In 1996 boekte Chilton een winst voor belasting van 28 miljoen dollar bij een omzet van 203 miljoen dollar. Reed Elsevier heeft in de Verenigde Staten al een vaktijdschriften-dochter, Cahners Publishing Company, die negentig bladen uitgeeft en in 1996 een omzet behaalde van 500 miljoen dollar. De vakbladen en het onderzoeksbureau van Chilton worden nu samengevoegd met Cahners. De portefeuille van Chilton bestaat vooral uit vaktijdschriften over de verwerkende industrie, entertainment en auto's. De gefuseerde bedrijven gaan verder onder de naam Reed Elsevier Business Information.

Op het gebied van beurzen is Reed Elsevier al actief met Reed Exhibitions, dat over de hele wereld jaarlijks 335 beurzen en tentoonstellingen organiseert. PEMCO gaat van dit onderdeel van Reed Elsevier deel uitmaken. PEMCO organiseert beurzen op het gebied van industrie, juwelenfabricage en consumentenmarkten.

Voor de verkoop van de Amerikaanse uitgever heeft ABC volgens Van Hooff een openbare biedingsprocedure georganiseerd waarbij ook andere uitgevers hebben geboden. Reed Elsevier zal de overname van Chilton financieren uit eigen kas. De uitgever is in Amerika al een tijdlang op zoek naar grote overnames. Hiervoor kan het concern maximaal 6,3 miljard gulden uittrekken, zo verklaarde financieel directeur F. Covers in april. Eerder dit jaar kocht de uitgeverij nog het softwarebedrijf MDL Information Systems, voor ongeveer 600 miljoen gulden. De laatste echte mega-aankoop in de VS dateert van 1994, toen het bedrijf voor 2,6 miljard gulden de Amerikaanse databank Lexis/Nexis overnam.