Pakistan en India eens over agenda

NEW DELHI, 23 JUNI. Pakistan en India zijn het de afgelopen drie dagen tijdens overleg in Pakistan eens geworden over een agenda voor vredesbeprekingen. De dialoog tussen de beide aartsrivalen, dit voorjaar aarzelend op gang gekomen, heeft daarmee een nieuwe impuls gekregen.

De onderministers van buitenlandse zaken, de Indiër Salman Haidar en de Pakistaan Shamshad Ahmed, bereikten gisteren in de plaats Murree, even ten noorden van de hoofdstad Islamabad, overeenstemming over de vorm waarin hun overleg zal worden gegoten. Werkgroepen zullen zich over de afzonderlijke problemen buigen. Beide functionarissen toonden zich gisteren naar verluidt bijzonder voldaan over de geboekte vooruitgang.

Bovenaan de agenda, zo maakten beiden vanmorgen in een verklaring in Islamabad bekend, staan veiligheidskwesties. Beide zijden zullen proberen vertrouwenwekkende maatregelen te nemen. “Het is van belang dat beide kanten nu stappen nemen om de voorwaarden te scheppen die het proces zinvol en gericht op resultaten maken”, bevestigde Ahmed vanmorgen.

Als tweede noemden ze de kwestie-Kashmir, het gebied waarover Pakistan en India sinds hun onafhankelijkheid in 1947 al tweemaal oorlog met elkaar hebben gevoerd. Pakistan vindt dat de bevolking van dit overwegend islamitische gebied een kans moet krijgen om zich voor aansluiting bij Pakistan of India uit te spreken, terwijl New Delhi volhoudt dat het om Indiaas grondgebied gaat. India heeft sinds 1947 tweederde van het gebied in handen, Pakistan de rest. Sinds eind 1989 woedt er in het Indiase deel een opstand van militante moslims die zich van India willen afscheiden. De kwestie-Kashmir, voor beide landen zeer geladen, wordt algemeen gezien als het meest netelige vraagstuk in de wederzijdse betrekkingen.

Ook de Siachen-kwestie staat afzonderlijk op de agenda. Hoog in de Himalaya bij de Siachen-gletscher heeft zowel India als Pakistan troepen gestationeerd, die elkaar onder barre weersomstandigheden in de gaten houden. Op de Siachen-gletscher sterven al jaren meer mensen van uitputting en ontberingen dan door gevechten. De kwestie is uitgegroeid tot een symbool van de zinloosheid van de confrontatie tussen beide landen.

De volgende ronde van het vredesoverleg zal in september in de Indiase hoofstad New Delhi plaatshebben. De eerste ronde werd eind maart ook al in New Delhi gehouden. Daarnaast ontmoetten vorige maand de premiers van India, Inder Kumar Gujral, en zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif elkaar op de Malediven.

    • Floris van Straaten