NEC en RKC handhaven zich na doelpuntrijke wedstrijden in de eredivisie; Scoren, rekenen en hopen in nacompetitie

Naast NEC heeft ook RKC zich gehandhaafd in de eredivisie. Het elftal van trainer Bert Jacobs won de uitwedstrijd met 5-4 van Emmen. Gezien de uitslag leek de thuisploeg aardig tegenstand te bieden, maar RKC bleek veel te sterk. Bij rust leidde RKC met 3-0. Daarna volgde een inhaalrace van Emmen door twee treffers van Sion en Van Oostrum. Lammers maakte twee minuten voor tijd het winnende doelpunt voor RKC.

FC Zwolle had thuis alleen bij een grote nederlaag van RKC in Emmen nog uitzicht op een plaats in de eredivisie. De club deed het tegen het al uitgeschakelde ADO Den Haag dan ook rustig aan: (1-1).

ROTTERDAM, 23 JUNI. NEC blijft gewoon in de eredivisie, maar de nacompetitie beleefde zaterdag eerst nog een spannende avond. Want wat is leuker in het voetbal dan een ontknoping op de laatste speeldag met twee kanshebbers in twee verschillende wedstrijden?

Dan zitten er supporters op de tribune met radiootjes aan het oor, luisterend naar het verslag van die andere wedstrijd. En spelers kijken voortdurend vragend naar de kant. Wat is de stand bij de concurrent? In de dug-out van NEC had reservespeler Cees Lok zich zaterdagavond over de radio ontfermd. Hij hield de anderen op de hoogte van de ontwikkelingen. “Na elk doelpunt hebben we met z'n allen zitten rekenen”, vertelde hij na afloop.

NEC en Go Ahead Eagles stonden voor de laatste duels gelijk in punten. De Nijmeegse ploeg had wel een veel beter doelsaldo: +10 om +5. Daarom was NEC de favoriet. “Waarom roept iedereen dat toch?”, vroeg NEC's interim-trainer Leen Looyen zich voor de wedstrijd af. “Voor mij is Go Ahead de favoriet. Die ploeg heeft een veel makkelijkere wedstrijd. Wij moeten eerst nog maar winnen, dat zal al moeilijk genoeg zijn.”

NEC moest op bezoek bij Cambuur. Go Ahead-trainer Jan van Staa had in de dagen vooraf voortdurend geroepen dat hij zijn hoop op “onze vrienden uit Leeuwarden” vestigde. Als speler had Van Staa bij FC Utrecht nog onder Cambuur-trainer Han Berger getraind. Maar Berger zei dat dat niets uitmaakte. “De spelers moeten het op het veld doen. Daar heb ik geen invloed op.” Go Ahead ontving in Deventer het puntloze VVV. Looyen was er niet gerust op. NEC had zelf ook al met 6-0 van de uitgebluste ploeg uit Venlo gewonnen. “Er kan daar echt van alles gebeuren.”

Het liep goed af voor NEC. Go Ahead versloeg VVV met 5-1, maar NEC won zelf ook afgetekend van Cambuur (4-0). Looyen had, zo zei hij, alleen in de beginfase echt in de zenuwen gezeten. “We speelden toen helemaal niet goed. Dat was de druk.”

Het chronologische verloop van de laatste nacompetitie-avond:

19.32 uur: Aftrap. De scheidsrechters hebben afgesproken dat ze met de hulp van de aanwezige radioverslaggevers de twee duels gelijktijdig zouden laten beginnen. Cambuur-NEC start toch zo'n veertig seconden later, omdat Luinge een aantal fotografen naar een andere plek verwijst.

19.57 uur: Go Ahead komt in Deventer op 1-0. VVV speelt verdedigender dan in de voorgaande wedstrijden omdat het geen trek heeft in een afgang. Maar doelman Kooiman helpt Go Ahead een handje. Hij trapt de bal via het achterwerk van Krüzen in het doel.

20.03 uur: NEC neemt een voorsprong. Ellerman maakt het doelpunt. Een halve minuut daarvoor stond Van Eijkeren nog klaar om hem te vervangen. “Ik kreeg last van mijn achillespees en gaf aan dat iemand moest gaan warmlopen. Aan de kant dachten ze dat ik er meteen uit wilde”, legt Ellerman later uit.

20.12 uur: Cambuur krijgt via Van der Laan een grote kans op de gelijkmaker, maar schiet over. NEC is de betere ploeg.

20.31 uur: Begin tweede helft. Nu begint Go Ahead-VVV iets later.

20.39 uur: Tammer zet Go Ahead uit een strafschop op 2-0. Ongeveer gelijktijdig heeft in Leeuwarden Sumiala de tweede NEC-treffer op zijn schoen, maar doelman Janssen redt.

20.43 uur: Ellerman zet NEC op 2-0. In Deventer wordt het stil.

20.47 uur: 3-0 voor Go Ahead, doelpunt Clescenco. Er gloort weer hoop.

20.54 uur: Go Ahead krijgt een strafschop en Tammer schiet 4-0 in. Bij NEC heerst bezorgdheid. De Nijmeegse supporters zingen niet meer.

20.57 uur: De inhaalrace van Go Ahead wordt verstoord door verdediger Hulshoff. Hij stapt vlak bij eigen doel onnodig over de bal heen, Van Appelen profiteert en scoort tegen: 4-1. In Leeuwarden wordt weer gezongen.

21.02 uur: Rorije maakt 5-1 voor Go Ahead.

21.04 uur: Sumiala brengt de marge voor NEC op drie: 3-0. “Nu is het gebeurd”, zegt Lok in de dug-out. Ook trainer Looyen lijkt opgelucht. De supporters roepen om Hoekman, die stopt met topvoetbal. Looyen laat hem invallen.

21.13 uur: Uit een voorzet van Hoekman maakt de topscorer van de nacompetitie, Langerak 4-0.

21.17 uur: Luinge fluit voor het einde, NEC blijft in de eredivisie. De fans bestormen het veld. De spelers vluchten de kleedkamers in. De politie grijpt in en komt zelfs met paarden het veld op. Ook in Deventer zijn er problemen met een paar supporters die zich misdragen. Arbiter Uilenberg legt de wedstrijd tien minuten stil. Het blijft 5-1. Bij Go Ahead beseffen ze dat ze hun kansen hebben vergooid in de met 3-0 verloren uitwedstrijd tegen NEC.

Bij NEC wordt het klassebehoud als een kampioenschap gevierd. De champagne spuit door de kleedkamer. Looyen, interim-trainer én technisch directeur in Nijmegen, doet niet mee aan de polonaise. “Ik ben al bezig hoe we volgend seizoen een goed elftal op de been kunnen krijgen.”

    • Hans Klippus