Moskou: minister in opspraak door video

MOSKOU, 23 JUNI. De Russische minister van Justitie, Valentin Kovaljov, is tijdelijk op non-actief gesteld na publicatie van foto's en videobeelden waarop hij in een sauna door twee naakte vrouwen wordt vermaakt. Dat heeft premier Viktor Tsjernomyrdin gisteren bekendgemaakt.

Vrijdag publiceerde het Russische schandaalblad Top Geheim onder de kop 'De minister draagt geen kleren' korrelige stills van een bewakingsvideo die in september 1995 zou zijn gemaakt in de nachtclub van een mafiaclan. Volgens Top Geheim liet Kovaljov, die toen een half jaar minister was, zich daar fêteren door een Moskouse bankier.

De 53-jarige minister, die ook zitting heeft in de adviserende Veiligheidsraad van president Jeltsin, vroeg zaterdag om tijdelijke ontheffing uit zijn functie omdat 'het prestige van de regering' in het geding is. In zijn ontslagbrief vraagt de minister, een rechtsgeleerde, de gelegenheid zijn naam te zuiveren. “Iedere specialist weet dat moderne technieken het mogelijk maken om een persoon in wat voor omgeving of situatie dan ook te plaatsen”, aldus de in opspraak geraakte minister.

“Kovaljov ontkent alles. Hij is een jurist en weet hoe hij zich moet verdedigen. Laat hem dus bewijzen dat de beschuldigingen vals zijn”, zei premier Tsjernomyrdin zondag. “Maar als het waar is, dan is het een trieste zaak.” De invloedrijke burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, was sneller met het vellen van een oordeel: “Het is onaanvaardbaar dat iemand op zo'n hoge post zich zo immoreel gedraagt.”

De videotape is volgens Top Geheim gevonden in een buitenhuis van Arkadi Angelevitsj, de 35-jarige directeur van de Montazjspetsbank die sinds april vastzit op verdenking van diefstal van zeven miljoen dollar. Angelevitsj zou de beelden als chantagemiddel hebben willen gebruiken om zich van rechtsvervolging te vrijwaren. Tot zijn arrestatie gaf de bankier zich uit voor adviseur van de minister van Justitie. De Russische pers vraagt zich vandaag af of minister van Binnenlandse Zaken, Anatoli Koelikov, het compromitterende materiaal met opzet heeft laten lekken.

    • Frank Westerman