Melkrobotbedrijf Prolion wil geen cash cow worden

ROTTERDAM, 23 JUNI. De ontwerper en fabrikant van melkrobots Prolion gaat met een uitgiftekoers van tussen de 25 en 28 gulden naar de Nieuwe Markt van Amsterdam Exchanges (NMAX).

Vandaag is de inschrijving op aandelen begonnen. Die duurt vermoedelijk tot 30 juni. Rabobank Securities, die de beursgang begeleidt, sluit echter niet uit dat bij grote interesse die inschrijvingstermijn zal worden verkort. Per 1 juli krijgt het bedrijf een notering op deze nieuwe beurs voor jonge, snelgroeiende ondernemingen. Prolion, met een omzetverwachting van ongeveer 20 miljoen gulden in 1997, plaatst 600.000 nieuwe aandelen van het bedrijf. Rabobank mag bij grote interesse nog eens 45.000 stukken kopen en plaatsen. De aandeelhouders zijn nu nog Alpinvest, NPM, het Japanse Kubota, Trako Techniek en een dochter van de Zweedse Tetra-Laval groep.

“Wij worden een groeifonds en geen cash cow dividenduitkeerder”, zegt oprichter en directeur P. Oosterling. Hij verwacht dat de meerderheid van de aandelen in handen zal komen van institutionele beleggers, die doorgaans minder snel hun dividend in klinkende munt laten uitkeren. Particulieren kunnen veertig procent van de aandelen in handen krijgen.

Oosterling verwacht dat het aantal aanbieders op de markt voor melkrobots de komende decennia snel zal groeien. Door gebrek aan concurrentie bedient Prolion nu nog meer dan de helft van de markt. “Over een jaar of dertig zal dat ongeveer twintig procent zijn.”

Het bedrijf uit het dorp Vijfhuizen, dat 25 werknemers op de loonlijst heeft, staat in de voorste linies van 'de biomechatronica', de ontwikkeling van elektronische apparaten voor de gehele 'agri-foodketen'.

Hèt paradepaardje is een volledig geautomatiseerde melkrobot, die de spenen van de uiers van de koe zelf opzoekt, aansluit en begint te melken. Alles gaat automatisch in zijn werk en alle denkbare gegevens rond de koe worden in de computer opgeslagen. Het Automatische Melk Systeem (AMS), dat vanaf 295.000 gulden verkrijgbaar is, ontlast de boer en is 24 uur per dag beschikbaar voor de koe.

“We hebben veel tijd en geld gestoken in ons hoofdproduct”, zegt Oosterling. “De markt is rijp voor ontwikkeling. Nu we twintig systemen hebben verkocht die naar tevredenheid van onze klanten functioneren, verwacht ik dat onze orderposities zullen verdubbelen en misschien zelfs verdrievoudigen.”

Van de vijftien miljoen gulden die Prolion verwacht te verdienen aan de emissie wil het bedrijf de helft steken in marktintroducties en promotie van de melkrobot op agrarische beurzen.

Een kwart van het bedrag wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van technische productiemiddelen die verwant zijn aan de melkrobot. De overige 25 procent van het geld is werkkapitaalbehoefte van Prolion.

Oosterling wil eigenlijk nog niet denken aan plaatsing van de aandelen op de Officiële Markt.