Leren gabberen zonder pilletjes

Op het gabberfeest 'Hakke en Zage for Kids' kunnen kinderen tussen zes en veertien jaar ook eens 'housen'. Tiptop gabber in een 'Aussie' trainingspakje. 'Gewoon met de stroom mee en je lekker uitleven.'

ZAANDAM, 23 JUNI. Op het randje van de verhoogde danskooi in de Zaandamse megadisco Funfactory staan twee kale jongetjes van zo'n jaar of zes. Als volleerde gabbers staan ze te 'raven' op de dreunende beats van MC Hype en DJ Ruffneck. Hun vader houdt zijn fotocamera in de aanslag.

'Hakken', 'raven', 'housen' en 'timmeren', daar is het de bezoekers van het gabberfeest 'Hakke en Zage for Kids' om te doen. Ruim zeshonderd kinderen tussen de zes en veertien jaar zijn zaterdagmiddag komen opdagen om zes uur lang op hardcore muziek uit hun bol te gaan.

Onder de jongsten is Hollandse house het populairst: bekende Nederlandse kinderliedjes voorzien van een snelle housebeat en een aangepaste tekst duiken steeds vaker op in het gabbertjescircuit. Zoals 'Zagua Wiele Wagua', of 'Hakke en Zage' van Gabber Piet op de wijs van kinderserie Peppi en Kokki.

Drugs en schunnige teksten zijn taboe. Organisator Lous Romeijn begon in maart van dit jaar met 'Hakke en Zage for Kids' omdat haar zevenjarige dochter Emilia zo graag een housefeest wilde meemaken. “Het doel van het feest is kinderen voor te bereiden op houseparty's”, aldus Romeijn. De kinderen die nu vijftien of zestien zijn, zijn niet meer te redden. Die gaan naar houseparty's en komen in een wereld terecht waartegen ze niet zijn opgewassen. Kinderen moeten leren dat een gabberfeest ook leuk is zonder xtc-pillen.”

De veertienjarige Daan rookt een filtersigaret. “Ik rook thuis ook”, zegt hij tegen een jongen van de beveiliging. “Maar je bent hier niet thuis”, antwoordt die onverbiddelijk. Daan moet zijn sigaret uitmaken. “Als ik je weer betrap, ga je eruit”, krijgt Daan nog te horen.

“Ik kom voor de muziek”, zegt Leon (11). “Op hardcore kan ik mij uitleven en mijn agressie lekker kwijt.” Zijn vriend Piet (11) komt ook voor de dj's en mc's. “Een mc is iemand die de microfoon vasthoudt en door de platen heenpraat. Een dj vertelt welke mc op het podium staat en draait de platen”, verklaart hij.

Op de dansvloer onderscheiden de mini-gabbertjes zich in hun trainingspakken en met hun kale hoofden nauwelijks van de oudere gabbers. Moeiteloos voeren ze de danspassen uit. Alleen een springkussen, een waterballenbak en een candybar duiden op een kinderpartijtje. En in plaats van xtc-pillen wordt snoep en suikerspinnen verkocht.

Zowie (11) heeft de danstechniek van tv afgekeken en in zijn kamer alvast een beetje geoefend. Hij is 'blij met de ruimte' in de Funfactory. “In mijn kamer vielen de boeken uit de kast en kwam mijn klok naar beneden.”

De meeste kinderen zijn gekleed in het sportieve uniform dat gabbers dragen. Trainingspakken van de dure merken Australian of Cavallo. Gymschoenen van Nike of Max. Om de nek een goudkleurige gabberketting en op het hoofd de onafscheidelijke baseballpet. Maar zonder gabber-outfit ben je ook een gabber, vinden twee meisjes in broekpak. “Wij hebben geen trainingspakken, maar dat maakt niet uit. Gabber ben je van binnen”, zegt Chantal (10) Zij wil ook geen gabberkapsel: kaal voor de jongens, kaal met een staartje bij de meisjes.

In een apart lokaal staat de twaalfjarige Raymon voor het eerst in zijn leven achter een draaitafel. Na afloop van de sessie is hij opgetogen. “Gelukkig heb ik geen stiltes laten vallen. Het moeilijkste is een plaat op de draaitafel leggen terwijl die draait.” Raymon is vanaf nu van plan later dj te worden in plaats van brandweerman of piloot. Een naam heeft hij al: dj Crazy.

In de ouderopvang wachten vaders en moeders geduldig tot hun kinderen genoeg hebben van het feest. “Ik breng mijn kind liever hier naar toe dan naar een pretpark. Het is stukken goedkoper en de kinderen zijn de hele dag bezig”, zegt de vader van Zowie. Een moeder is het met hem eens: “Mijn zoon loopt constant te jengelen over die feesten. Bij ons in de buurt van Hoorn zijn er weinig gabbers. Hier voelt hij zich thuis.”

Een vader vindt dat hij door mee te gaan een beter contact met zijn dochtertje van elf krijgt. “Ik vraag van mijn dochter dat ze openstaat voor museumbezoek en klassieke muziek. Ik vind dat ik dan ook moet openstaan voor haar interesses, ook al houd ik niet van gabberhouse.”

    • Rick Plantinga