KLM informeert passagiers over stralingsincident

SCHIPHOL, 23 JUNI. De KLM gaat alsnog 115 passagiers inlichten die op 2 mei jongstleden tijdens een vlucht naar Londen mogelijk zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Die lekte weg uit een kleine container met molybdeen- en technetiumisotopen in het laadruim van een Boeing 737 van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

De KLM onthield de inzittenden tot nu toe deze informatie en overtrad daarmee wettelijke regels. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daarom wegens verdenking van nalatigheid het openbaar ministerie ingeschakeld. Het overweegt de vergunning die de KLM heeft voor het transport van gevaarlijke stoffen voorwaardelijk in te trekken. Bij een volgende misstap zou de KLM haar vergunning helemaal kwijt kunnen raken.

Het incident tijdens KLM-vlucht KL 129 Amsterdam-Londen op 2 mei werd gistermorgen onthuld door het Britse zondagsblad The Observer. De besmetting kwam aan het licht tijdens een routinecontrole door de luchtvaartautoriteiten op het Londense vliegveld Heathrow.

De Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC) heeft al een paar weken geleden een onafhankelijk onderzoek geëist naar het stralingsincident.

Topmanager J. Archer van de KLM-vrachtafdeling erkende gisteren dat er destijds sprake was van een hogere radioactieve straling dan stond aangegeven op de vrachtpapieren. Maar hij zei dat de KLM de passagiers niet heeft ingelicht omdat de hoeveelheid straling beneden de norm lag waarboven gezondheidsrisico's kunnen ontstaan. De meest blootgestelde paasagiers hebben een dosis van 140 millirem gekregen, ongeveer de helft van de dosis die iemand jaarlijks mag krijgen zonder daar merkbaar schade van te ondervinden. De Inspectie van de gezondheidszorg vindt het, volgens een woordvoerder van het ministerie van volksgezondhied vanmorgen, niet nodig de passagiers te controleren op gezondheidsschade.

De oorzaak van de besmetting is een besmette technetiumgenerator, afkomstig van de Nederlandse vestiging van het bedrijf Mallinckrodt Medical. Het in Petten gevestigde bedrijf verstuurt wekelijks ruim vijfhonderd technetiumgeneratoren als luchtvracht naar ziekenhuizen over de halve wereld. De eigenlijke 'generator' is een een buisje van 9 centimeter lang en een centimeter diameter met radioactief molybdeen (Mo). Het is verpakt in een loden container. Het molybdeen vervalt tot een aangeslagen toestand van technetium (Tc). Het gevormde technetium is een veelgebruikt isotoop in de nucleaire geneeskunde. Het wordt onder andere gebruikt om botmetastasen bij kankerpatiënten op te sporen. Het Tc is zijn activiteit binnen een etmaal kwijt, vandaar dat Mallinckrodt het materiaal als een voorraadje molybdeen-isotopen levert dat in een week tijd tot technetium vervalt. Volgens Mallinckrodt-directeur J.F.J. van der Grift is bij de bewuste generator aan de buitenzijde technetium achtergebleven. Van der Grift: “Dat hoort daar niet te zitten. Wij onderzoeken momenteel hoe dat kon gebeuren.”