Gevechten muiters en vredesmacht in Bangui

BANGUI, 23 JUNI. Zeker 30 mensen, grotendeels burgers, zijn de afgelopen drie dagen om het leven gekomen en 70 gewond bij zware gevechten tussen muitende militairen en Afrikaanse vredestroepen in Bangui, hoofdstad van de Centraalafrikaanse Republiek. Functionarissen van het Internationale Rode Kruis zeiden te vrezen vandaag meer lijken te zullen aantreffen. Het is niet duidelijk wat de aanleiding tot de gevechten was.

Franse troepen in de stad - in totaal 1.650 in het kader van een bilateraal defensie-akkoord - grepen gisteren in om de Afrikaanse vredesmacht te steunen. De Franse comandant, generaal Jean-Pierre Perez, zei tegenover het Franse televisiestation La Chaine Info dat zijn eenheden bij wijze van zelfverdediging in actie kwamen ter ondersteuning van Senegalese en Tsjadische vredestroepen, die onder zwaar vuur van de muiters kwamen te liggen. Hij gaf geen verdere bijzonderheden.

De Afrikaanse vredesmacht is in Bangui gelegerd als onderdeel van een vredesakkoord dat eind januari een eind maakte aan een reeks muiterijen. Deze muiterijen begonnen in april 1996 als protest tegen niet-uitbetaling van soldij, maar hadden zich ontwikkeld tot een beweging om de in 1993 gekozen president Ange-Félix Patasse ten val te brengen. In november ontaardde een muiterij in etnisch bloedvergieten. De Fransen herstelden indertijd de orde. Volgens het vredesakkoord van januari zouden de muiters weer in hun reguliere onderdeel worden opgenomen, maar dat is tot nog toe niet gebeurd. Evenmin zijn de muiters ontwapend.

De vroegere militaire leider van Mali, Amadou Toumani Toure, wiens bemiddeling het akkoord van januari opleverde, zou vandaag in Bangui terugkeren om te proberen de rust te herstellen. Hij wees er vanochtend echter op dat de oplossing in de Centraalafrikaanse Republiek zelf ligt. “Mijn rol is de twee partijen te helpen.”