Els doet onaardig

Buiten de VVD is de aarzeling nog veel groter. Wim Kok heeft al laten doorschemeren niet als minister onder een premier Bolkestein te zullen dienen. PvdA-voorzitter Karin Adelmund heeft dat vervolgens zo uitgelegd dat de hele PvdA niet onder Bolkestein zal dienen. Zaterdag voegde ook de nieuwe lijsttrekker van D66, minister Borst, zich in de discussie.

“Ik zie het liefst Kok als premier”, ze ze. “Van Kok gaat een bindend effect uit. Van Bolkestein weet ik dat nog helemaal niet zeker.” Het was de eerste keer dat één van de lijsttrekkers openlijk twijfel uitte aan de capaciteiten van Bolkestein.

Er circuleert ook al een scenario waarin de VVD, wanneer de partij de grootste wordt, toch het premierschap aan Kok zou laten. In het belang van de voortzetting van 'paars' - en in ruil voor een liberaler regeerakkoord bijvoorbeeld - zouden de liberalen dit 'grootmoedig' kunnen aanbieden. Voor fractievoorzitter Wallage is dit scenario niet vanzelfsprekend, in elk geval niet zolang de kiezers nog kunnen beslissen over de vraag - zoals Wallage die zelf graag formuleert - 'aan wie je het land toevertrouwt'. “Als de PvdA sterk genoeg is om te kunnen doorgaan met Wim Kok als premier, dan zeggen wij ja tegen 'paars 2' ”, zei hij zaterdag. “Wij gaan niet, met de pet in de hand, vriendelijk aan de VVD vragen of wij de premier mogen leveren.”

Wat willen de kiezers eigenlijk? Er is tot nu toe slechts één opiniepeiling aan de zaak gewijd. Bovendien oversteeg het aantal geënquêteerden nauwelijks de vijfhonderd. Volgens de vorige maand gehouden enquête van het Radio 1 journaal vindt 59 procent van de Nederlanders dat indien de VVD de grootste partij wordt, Bolkestein toch géén premier moet worden. Een meerderheid, 54 procent, wil dat Kok gewoon premier blijft.

    • Hans Nijenhuis