Cooman is 'n gelukkig wrakje

Nelli Cooman voelde zich vanochtend “een wrakje”. De zesvoudig Europees en tweevoudig wereldkampioene op de 60 meter indoor had gisteren in Stadskanaal voor het eerst sinds lange tijd weer gesport. Met kinderen en jeugdatleten van de plaatselijke atletiekvereniging Jahn II.

Dat heeft de 33-jarige, in december wegens langdurig blessureleed gestopte Cooman geweten. “Overal spierpijn”, zei ze. Maar dat kon de de Rotterdamse niet deren, omdat ze zich “trots” en “zeer vereerd” voelde dat Jahn II vanaf volgend jaar een jeugdwedstrijd naar haar vernoemt, de Nelli Cooman Games. Gisteren werd in Stadskanaal al de eerste Nelli Cooman Bokaal aan de beste jeugdatleet uitgereikt. Cooman reageerde enkele weken geleden al vol ongeloof toen de club haar vroeg of ze het goed vond dat er een trofee naar haar werd vernoemd. “Zoiets had ik nooit verwacht. Toen ze later belden met de mededeling dat ze de hele wedstrijd naar mij wilden vernoemen, ging ik helemaal uit m'n dak.”

Waarom vind je dit zo bijzonder?

Cooman: “Het is toch niet zomaar iets, als niet alleen een bokaal maar ook een wedstrijd naar je wordt vernoemd. Kijk, ik heb natuurlijk grote prijzen gewonnen als atlete. Een Europese titel bijvoorbeeld. Maar twee jaar later is iemand anders toch weer de beste. Zo'n wedstrijd lijkt me toch een langer leven beschoren. Misschien wel voor eeuwig, hahaha.”

Het betreft een jeugdwedstrijd. Kent de jongste jeugd jou nog wel?

“Nou en of. Gisteren waren er veel tien en elfjarigen. Die kwamen allemaal op me af. Ik heb spelletjes met ze gedaan, een 400 meter gelopen, vergesprongen en wat al niet meer. Ik ben ook heel blij dat mijn naam aan een jeugdwedstrijd wordt verbonden. De jeugd heeft toch de toekomst.”

Gaat het om een nationale wedstrijd?

“Nog wel, maar ik hoop sponsors te vinden waardoor het misschien een internationale wedstrijd kan worden. Zelf ben ik als junior eens naar een wedstrijd in Zweden geweest. Dat was een geweldige ervaring en een stimulans om door te gaan. Ik hoop dat de Nelli Cooman Games ook dat effect op jeugdige talenten zal hebben.”