CARL CRAIG

Carl Craig: More Songs About Food And Revolutionary Art (Planet E Communications SSR 188)

Welbeschouwd is er maar weinig verschil tussen ambient techno en de ouderwetse synthesizermuziek van Jean Michel Jarre. Ambient-pionier Carl Craig uit Detroit geeft volmondig toe dat Europese synthesizerhelden als Tangerine Dream en Kraftwerk aan de wieg stonden van zijn voortkabbelende elektromuziekjes, die hij in eerste instantie niet van een beat voorzag omdat een drummachine te duur was.

Craigs voorlaatste cd Landcruising geldt als een mijlpaal in het genre, omdat hij met betrekkelijk eenvoudige middelen een emotionele meerwaarde aan zijn kale computermuziek mee wist te geven. Zijn nieuwe cd More Songs About Food And Revolutionary Art borduurt voort op dezelfde formule met een knipoog naar Talking Heads' More Songs About Buildings And Food, een technomuzikant met gevoel voor humor.

Als muzikant is Carl Craig soms aandoenlijk onbeholpen, met supersonische sounds die hij aanstuurt volgens het éénvingersysteem op een volautomatisch toetsenbord. Pas ver voorbij de helft van vijf kwartier verantwoorde chill out-muziek doet de menselijke factor zijn intree en slaat As Time Goes By met de warme stem van Sarah Gregory, lang vergeten als de zangeres van het Belgische Allez Allez, opnieuw een brug met Europa.

    • Jan Vollaard