Brits bedrijf koopt Italiaanse Vicenza

ROME, 23 JUNI. De Italiaanse voetbalclub Vicenza, die als bekerwinnaar volgend seizoen zal deelnemen aan het Europa Cup 2-toernooi, is gekocht door de Britse investeringsmaatschappij Stellicam. Deze heeft hiervoor 23 miljard lire betaald, ongeveer 27 miljoen gulden.

Het is voor het eerst dat een club uit de Serie A een buitenlandse eigenaar heeft. “Niet alleen gaan onze spelers nu naar Engeland, maar nu kopen de Engelsen zelfs onze clubs. Dat is iets waarover onze bestuurders moeten nadenken,” zei een teleurgestelde Giovanni Pastorello, de voormalige sportief-directeur van Parma. Hij probeerde samen met een textielbedrijf Vicenza te kopen, maar boog het hoofd voor het bod van 23 miljard lire.

Stellicam is gespecialiseerd in het opkopen en weer doorverkopen van bedrijven in moeilijkheden. De Britten kwamen in actie toen textielbaron Dalle Carbonare, de eigenaar van Vicenza, vorige maand failliet werd verklaard.

De directeur van Stellicam, Stephan Julius, heeft verteld dat hij in samenwerking met drie Britse groepen is opgetreden “die grote ervaring hebben op voetbalgebied”. In de Italiaanse pers wordt erop gespeculeerd dat Manchester United hiervan deel uitmaakt. Julius heeft gezegd dat hij op korte termijn de namen van zijn partners bekend zal maken. “Ik ben helemaal geen liefhebber van voetbal, maar ik geloof dat dat allesbehalve een nadeel is,” zei Julius tegen La Repubblica. “Deze sport is teveel een business geworden om niet aan de investeringen te denken. Voor mij zal Vicenza een bedrijf als alle andere zijn, ik zal van alles doen om het te depersonaliseren.”

Julius zei dat hij geen intentie heeft om de club snel weer door te verkopen, zoals hij met andere bedrijven doet. “Onze investering is zeker gericht op de lange termijn, we hebben geen enkele haast om te verkopen,” zei hij.

Julius wees erop dat Vicenza een van de weinige clubs in de Serie A is die met winst draait. Een van zijn doelstellingen is de club uit deze stad in het Italiaanse noordoosten, dat de afgelopen jaren een explosieve economische groei heeft doorgemaakt, aan de beurs te noteren.

    • Marc Leijendekker