Borst wil leider van partij uit Kamerfractie

DEN HAAG, 23 JUNI. Minister Borst, de kandidaat-lijsttrekker van D66, wil niet de politiek leider zijn van haar partij als deze na de verkiezingen deelneemt aan een nieuw kabinet. Volgens Borst moet in dat geval de fractievoorzitter in de Tweede Kamer als politiek leider fungeren.

Zelf wil Borst in een nieuw kabinet nog een keer minister van Volksgezondheid worden, verklaarde ze dit weekeinde. Volgens Borst is de combinatie vakminister en politiek leider 'een hele moeilijke', zei ze zaterdag voor de Tros-radio. “Persoonlijk heb ik altijd de voorkeur gegeven aan de fractievoorzitter als politiek leider en die functie is niet te verenigen met de positie van vakminister.”

D66-leider Van Mierlo presenteerde Borst drie weken geleden als zijn opvolger. Zelf verkaarde Borst later dat ze pas vanaf eind dit jaar als politiek leider wil gaan optreden. D66 moet Borst dit najaar nog officieel aanwijzen als lijsttrekker. Van Mierlo blijft overigens ook dan als vice-premier de eerste minister van D66 in het kabinet.

Borst vindt dat er in de Tweede-Kamerfractie voldoende mensen zijn uit wie de partij na de verkiezingen een politiek leider kan kiezen. De huidige vice-voorzitter van de fractie, R. van Boxtel en de secretaris van de fractie, T. de Graaf, gelden al langer als mogelijke kandidaten voor het leiderschap. De zittende fractieleider, G. Wolffensperger, keert zo goed als zeker niet terug in die functie.

De kandidaat-leider van D66 vindt dat PvdA-leider Kok opnieuw premier moet worden als er na de verkiezingen een nieuwe paarse coalitie komt. “Van Kok gaat een bindend effect uit. Van Bolkestein weet ik dat nog helemaal niet zeker”, verklaarde ze op een partijbijeenkomst in Amsterdam. Volgens Borst zal D66 zich in de verkiezingscampagne niet presenteren als “brug” tussen VVD en PvdA voor zo'n coalitie. “Mensen stemmen niet op een brug”, zei ze bij de Tros. Borst wil kiezers trekken door eigen ideeën en een eigen gezicht. Zij beloofde dat het verkiezingsprogramma van de Democraten “flitsende nieuwe ideeën” zal bevatten. Volgens Borst is vice-premier Dijkstal vrijdag in het kabinet stevig onderhouden over zijn kritiek op D66. Dijkstal had zich donderdag in een Kamerdebat over staatkundige vernieuwing laten ontvallen dat het beter voor het land en de VVD zou zijn als D66 zich zou opheffen. Volgens Borst is Dijkstal daarmee 'een beetje te ver gegaan'.