'Beverwijkse slag': zo'n 45 man vervolgd

DEN HAAG, 23 JUNI. Justitie gaat ongeveer 45 hooligans vervolgen wegens hun betrokkenheid bij de vechtpartij tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord in Beverwijk, op 23 maart. Dat heeft de Haarlemse officier van justitie mr. C. Hemmes-Boender zaterdag gezegd voor Radio Rijnmond.

Volgens haar is het politie-onderzoek naar de massale vechtpartij, waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam, nagenoeg afgerond. Het openbaar ministerie gaat volgens Hemmes twaalf tot zestien verdachten dagvaarden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Haarlem. Dat betekent dat er straffen van meer dan een half jaar zullen worden geëist. Zo'n dertig anderen zullen voor de politierechter moeten verschijnen.

De verdachten zijn overwegend Feyenoord-supporters. Hun wordt onder meer openlijke geweldpleging en lidmaatschap van een criminele organisatie (artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht) ten laste gelegd. Het criminele aspect zou bestaan uit het organiseren van gewelddadige bijeenkomsten. Volgens justitie staat vast dat de vechtpartij van tevoren was afgesproken.

Naar de mening van officier van justitie Hemmes is er niet één hoofddader aan te wijzen voor de moord op Picornie. Daarom zullen verscheidene Feyenoord-hooligans worden vervolgd voor hun bijdrage aan zijn dood.

Uit sectie op het lichaam is gebleken, dat Picornie is overleden als gevolg van een combinatie van hersenletsel en steekwonden. Hemmes zei ook dat uit verschillende verklaringen is gebleken dat een aantal van de betrokkenen vlak voor de massale vechtpartij drugs heeft gebruikt.

De politie van het korps Kennemerland was op 23 maart voorbereid op het treffen tussen de honderden fans, maar verloor de controle toen de op geweld beluste 'gangs' elkaar met mobiele telefoons naar een weiland bij de Zwarte Markt van Beverwijk dirigeerden. Daar gingen zij elkaar te lijf met messen, stenen, betonijzer, hamers en knuppels.

Doordat een grote groep Feyenoord-supporters zich eerder op de dag had verzameld op de parkeerplaats van het brugrestaurant over de A4 bij Schiphol, ging de politie er aanvankelijk van uit dat ook de aanhangers van Ajax daar zouden opduiken.

Sinds de vechtpartij in Beverwijk hebben de clubs, de KNVB, het openbaar ministerie en de politie verscheidene maatregelen genomen om dergelijke rellen te voorkomen. Komend seizoen komt er onder meer een nieuw pasjessysteem voor voetbalsupporters.