Barclays acquireert wellicht NatWest

Barclays Bank overweegt een bod uit te brengen op National Westminster (NatWest). Met de overneming zou 12,8 miljard pond sterling (41 miljard gulden) zijn gemoeid. Dat meldt een van de grote zondagsbladen in Groot-Brittannië.

Martin Taylor, topman van Barclays, wil niet ontkennen dat zijn bank de mogelijkheden bekijkt om NatWest over te nemen.

De laatstgenoemde bank wil niet diep ingaan op de berichten. “Er zijn al langer speculaties over de toekomst van NatWest”, aldus een woordvoerder.

NatWest is de laatste jaren kwetsbaar geworden omdat het de concurrentie met zijn grootste rivalen niet heeft kunnen bijbenen. De overneming zou een van de grootste banken van Groot-Brittannië opleveren.

De afgelopen week liet NatWest weten dat de winst over de eerste helft van dit jaar weleens lager zou kunnen uitvallen dan menigeen denkt. Ook vorige week stapte Martin Owen op, verantwoordelijk voor de investeringsdivisie van de bank.

Dat gebeurde nadat was gebleken dat NatWest door verkeerd uitgepakte transacties met opties 77 miljoen pond (247 miljoen gulden) heeft verloren.

Deskundigen achten de overneming van NatWest geen slechte gedachte voor Barclays. Ze wijzen op marktaandelen en groeimogelijkheden. Die voordelen gelden echter ook voor andere banken. De analisten sluiten dan ook helemaal niet uit dat NatWest uiteindelijk voor een andere partner kiest.