Alleen helikopter krijgt Krajicek weg uit Rosmalen

ROSMALEN, 23 JUNI. Twaalf maanden geleden vertrok hij met grote tegenzin naar het belangrijkste tennistoernooi van het jaar waar hij vervolgens ruim twee weken later geschiedenis schreef.

Gisteren stapte Richard Krajicek opgewekt in een helikopter die hem binnen twee uur van Rosmalen naar Londen bracht, maar waakte de Wimbledon-kampioen voor hooggespannen verwachtingen. “Mijn returns kunnen nog beter. Graag zou ik nog meer druk op mijn tegenstanders willen zetten”, sprak hij na zijn eindoverwinning in het grastoernooi van Rosmalen.

Krajicek rondde gisteren zijn voorbereiding op Wimbledon voorbeeldig af. De nummer drie van de plaatsingslijst versloeg tussen de regenbuien door de Franse qualifier Guillaume Raoux, 6-4 en 7-6 (9-7). Het betekende de dertiende toernooizege in de loopbaan van de 25-jarige Hagenaar, zijn derde van het seizoen nadat hij eerder won in Tokio en Rotterdam. In een woord van dank tot het publiek sprak hij de hoop uit in Londen een veertiende titel toe te kunnen voegen aan zijn erelijst. Aan hem zou het niet liggen.

Voor het overige wilde Krajicek gisteren weinig meer kwijt over zijn kansen op prolongatie van de Wimbledon-titel. De afgelopen week stond bol van de voorbeschouwingen op The Championships. Krajicek deed telkens zijn zegje, vertelde over de lusten en de lasten van de titel en joeg tussen de bedrijven door de ene na de andere tegenstander van het gras. Bijna achteloos nam hij gisteren de bokaal in ontvangst. Van uitbundige vreugde was geen sprake. Met zijn hoofd zat Nederlands beste tennisser al lang en breed in Londen, wetende dat de eindoverwinning in Rosmalen ondergeschikt is aan zijn verrichtingen in Engeland.

Zijn voornaamste zorg na afloop was dan ook: hoe moest hij zo snel mogelijk in Londen komen? Tot zijn opluchting stelde de organisatie de winnaar een helikopter ter beschikking. Het was hem zo te zien meer waard dan de eindzege en de bijbehorende cheque van 130.000 gulden. “Wel zo makkelijk”, vond Krajicek. “Van deur tot deur duurt het nog geen twee uur in zo'n helikopter. Ben ik vanavond mooi al in mijn hotel. Morgen opstaan, 's ochtends een beetje inslaan en voor je het weet is het toernooi begonnen.”

Na zijn overwinning in de eerste ronde op landgenoot Paul Haarhuis huiverde Krajicek nog bij het vooruitzicht van een finale amper vierentwintig uur voordat hij in Londen zou moeten opdraven tegen de onbekende Duitser Marcello Craca. Het leek hem een allesbehalve ideale voorbereiding. Na afloop van zijn zege in de kwartfinale op de Tsjech Martin Damm herzag hij zijn mening. Nee, zondag was bij nader inzien ook prima. Hoe langer hij uit de greep bleef van de Engelse media, hoe beter het was. Op zondag kon hij bovendien toch niet trainen op de grasbanen van Wimbledon. Nee, zondag vroeg in de avond arriveren in Londen was misschien zo gek nog niet.

Krajicek liet in Rosmalen een sterke indruk achter. In vijf duels verloor hij geen enkele keer zijn opslag, een wapenfeit waartoe doorgaans maar weinig tennissers in staat zijn. Op het gras van het Autotron sloeg hij afgelopen week bovendien maar liefst negentig aces. “Als mijn service loopt, is een break voldoende om te winnen”, constateerde Krajicek die vanmorgen op de wereldranglijst van de zesde naar de vijfde plaats klom.

In duel met Raoux, de nummer 105 van de wereld, toonde Krajicek gisteren andermaal zijn kwaliteiten als grasspeler. Gesteund door zijn machtige opslag overrompelde hij de 27-jarige Parijzenaar zonder ook maar een moment werkelijk te excelleren. Maar Krajicek deed op het winderige centre court wat tennissers groot maakt: punten benutten op cruciale momenten. In de eerste set verzilverde hij meteen het eerste breekpunt, in de tweede set was hij alert toen een tiebreak de beslissing moest brengen. Een setpoint van Raoux maakte hij ongedaan, het tweede matchpoint benutte hij vervolgens.

Het duel tegen Le Professeur, zoals de bebrilde Fransman in zijn vaderland door het leven gaat, kon geen moment tippen aan het niveau van de partij van een dag eerder toen Krajicek oog in oog stond met Michael Chang. Hoewel geen grasspecialist liet de Amerikaan, in Rosmalen de nummer één van de plaatsingslijst, zien waartoe een overdaad aan inzet kan leiden. Ondanks een ingepakte rechterknie - gevolg van een valpartij in het kwartfinaleduel tegen Francisco Clavet - bood hij enige weerstand en moest Krajicek voor het eerst (en het laatst) in het toernooi een set inleveren, 6-7, 6-3 en 6-4.

Changs verbetenheid stond in schril contrast met de laffe houding van Jonas Bjorkman. De als vierde geplaatste Zweed vond het na zes dagen mooi genoeg geweest en liet zich zaterdag in de andere halve finale gewillig van de baan slaan door Raoux, 6-0 en 6-1. Vooraf werd links en rechts gesuggereerd dat ook Krajicek zich met het oog op Wimbledon zou laten uitschakelen. Het tegendeel bleek waar. Alleen een helikopter kreeg hem weg uit Rosmalen.

Ruxandra Dragomir maakte gisteren een einde aan de beste tennisweek die Miriam Oremans sinds lange tijd beleefde. In het restant van de finale die zaterdag wegens de regen en de invallende duisternis werd afgebroken verloor de 24-jarige Nederlandse met 5-7, 6-2 en 6-4 van de als derde geplaatste Roemeense.

Oremans treurde niet na haar nederlaag. De Brabantse hervond op het gras in Rosmalen haar zelfvertrouwen nadat ze de afgelopen maanden met de ene na de andere nederlaag werd geconfronteerd. “Ik ben uit het dalletje gekropen”, zei Oremans die in de eerste ronde van Wimbledon speelt tegen de Amerikaanse Gigi Fernandez.

Oremans bereikte de finale nadat tegenstandster Anke Huber zaterdag opgaf voor het restant van de halve finale die een dag eerder was afgebroken bij de stand 6-4 en 4-6. De titelverdedigster uit Duitsland liep vrijdag een blessure op en wilde geen risico nemen met het oog op Wimbledon.

In het dubbelspel behaalden Paul Haarhuis en Jacco Eltingh gisteren de 33ste toernooizege. In de finale was het tweetal gisteren met 6-4 en 7-5 te sterk voor het Amerikaans-Australische koppel Kronemann en MacPherson. Op Wimbledon beginnen Haarhuis en Eltingh als de nummer twee van de plaatsingslijst, achter het Australische duo Woodforde-Woodbridge.

    • Mark Hoogstad