Albanië: chaos blijft campagne frustreren

TIRANA, 23 JUNI. De chaos blijft in Albanië op minder dan een week van de parlementsverkiezingen van 29 juni de campagnes parten spelen.

In Sarandë, in het zuiden van Albanië, werd zaterdag een van de leiders van de regerende Democratische Partij van president Sali Berisha uren lang ontvoerd en gevangen gehouden door een groep gewapende mannen. Leonard Demi, secretaris-buitenland van de partij, werd aangevallen en geslagen toen hij in Sarandë de plaatselijke kandidaat voor de parlementsverkiezingen presenteerde. Zijn aanvallers namen hem mee. Hij werd pas twaalf uur later - geschokt, maar niet gewond - vrijgelaten. De Democratische Partij stelde de oppositionele socialisten voor het incident verantwoordelijk.

Gisteren riep president Berisha tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de stad Vau i Dejes de socialisten op “hun banden met de georganiseerde misdaad te verbreken”. Een andere toespraak van Berisha, in Bajram Çurri, werd verstoord door lieden die in de lucht schoten.

Gisteren werden twee journalisten, onder wie een verslaggeefster van de BBC, in de stad Gramsh, niet ver van Tirana, door bandieten aangehouden. Ze raakten hun geld, hun auto en hun papieren kwijt. Bij incidenten vielen zaterdag elf en gisteren zeven doden. Drie doden vielen bij een incident in Lezhë. Een rechter en een politieman werden door leden van een bende doodgeschoten toen hun chauffeur een wegversperring van de bende negeerde en doorreed. De bendeleden namen de wegrijdende auto onder vuur. Vanuit de auto werd teruggeschoten, waarbij een bendelid werd gedood.

De meeste andere slachtoffers vielen bij afrekeningen tussen bendes of ongelukken. In Korça kwamen twee vrouwen om het leven toen een geestelijk gestoorde man een handgranaat wierp en in Durrës werd een man doodgeschoten toen hij zich verzette tegen de diefstal van zijn auto. (Reuter, AFP)