Zwemmers geplaatst voor EK

EINDHOVEN, 21 JUNI. Zwemmer Pieter van den Hoogenband heeft gisteren op de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen het nationale record op de 50 meter vlinderslag verbeterd. De PSV'er tikte in Eindhoven aan na 24,83 seconden. Dat was drietiende seconde sneller dan de oude toptijd, die sinds de zomer van 1994 op naam stond van Casper van Dam. Van den Hoogenband was al zeker van plaatsing voor het Europees kampioenschap in het Spaanse Sevilla.

Mark van der Zijden en Madelon Baans hebben zich in Einhoven verzekerd van een startbewijs op het EK. Baans verraste zichzelf met een toptijd van 2.19,66 op de 200 meter wisselslag. Van der Zijden zwom in de series de 200 meter wisselslag in 2.04,97, liefst 0,78 seconde onder de richttijd voor de EK. In de finale was hij nog eens driehonderdste sneller.

Van der Zijden bracht de wintermaanden door op Curaçao, waar hij stage liep voor zijn HTS-studie informatica. Zijn conditie was slecht toen hij dit voorjaar terugkeerde in Nederland. Met zijn trainer Andre Cats stippelde de wisselslagspecialist een programma uit voor het Nederlands kampioenschap. “Voor iedereen was het een groot vraagteken hoe ik ervoor stond”, zei Van der Zijden gisteren in Eindhoven. “Ikzelf was ook niet zeker van mijn zaak. Door keihard te werken, heb ik mezelf weer in vorm gekregen.” (ANP)