Wegsturen van Haagse officier “verontrustend”

ROTTERDAM, 21 JUNI. De vice-voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement, L. van Bladel, wil van de Nederlandse regering opheldering over het op non-actief stellen van de Haagse officier van justitie C. van der Voort.

Van Bladel zegt het “zeer verontrustend” te vinden dat Van der Voort van minister Sorgdrager zijn werk voorlopig niet meer mag doen. Hij moet dus ook de voorbereiding van de dagvaarding van de ex-legerleider van Suriname, D. Bouterse, wegens drugshandel staken. Van der Voort werd begin deze maand naar huis gestuurd in afwachting van een onderzoek naar zijn rol bij het vernietigen van dossiers in de Balpenmoord-zaak. Van Bladel noemt die die maatregel “buitenproportioneel”, gelet op de gewichtige belangen die zijn gemoeid met een succesvolle vervolging van Bouterse “die vijftien moorden heeft gepleegd”.