We houden van iedereen

Ook wie nooit naar de Top 40 luistert, kent ze. Overal klinken de zomerhits, in de straten en op de stranden, in de cafés en in de winkels. Vandaag, op de eerste dag van de zomer, begint een wekelijkse serie over zomerhits. De eerste aflevering gaat over het jaar 1970.

Elk jaar heeft zijn eigen zomerhit. Weliswaar bestaan er onduidelijke jaren met vage zomers en uit de herinnering verdwenen zomerhits, maar de meeste zomermaanden vanaf 1965, het jaar dat ook Nederland zijn eigen Top 40 kreeg, zijn vast verbonden met één bepaald popnummer. Vaak zijn het nummers die elke zomer weer uit de radio klinken. Al bij de eerste klanken roepen ze herinneringen op: ach ja, dat was de zomer waarin ik zoveel rond hing in het zwembad en stil verliefd was op Joyce.

'In The Summertime' van Mungo Jerry was in Nederland de tophit van de maanden juli en augustus 1970. Andere hits die zomer waren 'Back Home' van de Golden Earring en 'Lola' van The Kinks, maar die stonden te kort en te laat in de top van de Top 40 om 'In the Summertime' als dé hit van de overigens niet bijzonder warme zomer van 1970 te verdringen.

Het kan niet anders of Ray Dorset (1942), de leider van de Britse popgroep Mungo Jerry, heeft 'In the Summertime' met vooropgezette bedoelingen geschreven als zomerhit. Meestal lopen zulke bedoelingen op niets uit - zomerhits ontstaan vrijwel altijd uit het ongerijmde - maar Mungo Jerry had er groot succes mee. Niet alleen in Nederland werd 'In the Summertime' in de zomer van 1970 een tophit, ook in de Britse hitlijst werd het nummer 1 en in de Verenigde Staten bereikte het de derde plaats. Mungo Jerry had in de vroege jaren zeventig nog meer hits, zoals 'Alright, Alright', maar het succes van de eerste plaat heeft de groep, die tegenwoordig een obscuur bestaan leidt in Britse pubs, nooit kunnen evenaren.

Wat 'In the Summertime' tot de keizer van de zomerhits maakt, is dat het nummer niet alleen een opzettelijke zomerhit is, maar bovendien over de zomer gaat. 'In the summertime when the weather is high / You can stretch right up and touch the sky' luiden de eerste regels van het lied die geen misverstand over de aard van het nummer laten bestaan.

In de Nigeriaanse provincie Biafra heerste in 1970 een verschrikkelijke hongersnood onder de bevolking, de Verenigde Staten waren Cambodja binnengevallen in hun strijd tegen Noord-Vietnam en de Vietcong, in China heerste de absurditeit van de 'Culturele Revolutie', maar in 'In the Summertime' scheen de zon. Ook gebeurtenissen die Britten direct aangingen zoals de onttroning van Engeland als wereldkampioen voetbal door het Brazilië van Pele, het Schotse Celtic dat de Europa Cup I-finale verloor van Feyenoord en de conservatieve overwinning bij de Britse verkiezingen worden door Mungo Jerry in hun zomerhit volstrekt genegeerd.

Maar bij één verschijnsel past 'In the Summertime' als weinig andere nummers: de massale popfestivals in de openlucht die sinds eind jaren zestig overal in Verenigde Staten en Europa worden gehouden. In 1970 had Nederland eind juni in het Kralingse bos in Rotterdam zijn eigen versie van het een jaar eerder gehouden Amerikaanse Woodstock-festival, later in de zomer beleefde Engeland zijn Woodstock op het Isle of Wight. De muzikale massabijeenkomst op Wight werd weliswaar ontsierd door gewelddadigheden en is vooral gedenkwaardig wegens het laatste grote optreden van de enkele weken later overleden Jimi Hendrix, maar zomerse popfestivals als dit waren toch vooral bedoeld als vieringen van 'peace, love and understanding'.

De goed gearticuleerde flarden van 'In the Summertime' laten zich beluisteren als een loflied op zomerse zorgeloosheid van de popfestivals. “When the weather is right, you got women, you got women on your mind / Have a drink, have a drive, go out and see what you can find”, luiden de derde en vierde regel van het lied. De volgende coupletten van het lied zonder refrein hebben een soortgelijke strekking, zoals het vierde: “When the winter is here (-) it will soon be summertime / And we'll sing again” Of de zinnen: “When the weather is fine, we go fishing or swimming in the sea”, afkomstig uit het tweede couplet dat ook de kernregels van het lied bevat: “We love everybody (-), we are always happy.”

De rest van Mungo Jerry's zomerlied is voor een groot deel onverstaanbaar, maar dat is geen enkel bezwaar. Zoals zo vaak bij popmuziek gaat het om het oproepen van een sfeer door een paar kreten en passende muziek. In 'In the Summertime' zijn de tekstflarden getoonzet op een kinderlijk eenvoudige melodie die wordt gespeeld door een rammelende piano, gitaar en banjo. Drums kent het nummer niet - de ritmiek wordt verzorgd door een plukbas, een wasbord en vooral de 'oehs' en 'ahs' en scheetgeluiden van de muzikanten. De tekst is zelfs zo onbelangrijk dat de zanger midden in het lied de luisteraar oproept mee te zingen en vervolgens uitbarst in een langdurig 'diediediediedie/dadadiediediela'. Het zijn deze woordloze klanken die van 'In the Summertime' de onsterfelijke, universele zomerhit hebben gemaakt.

    • Bernard Hulsman