VS zetten 'Europa' op plaats

DENVER, 21 JUNI. Premier Kok en minister Van Mierlo, die dit weekeinde deelnemen aan de top van wereldleiders in de Amerikaanse stad Denver, kennen hun plaats. Maar mochten ze zich in een moment van zwakte de gelijke wanen van Clinton of Jelstin, dan zetten hun Amerikaanse gastheren ze met beide benen op de grond.

Nederland zit als voorzitter van de Europese Unie samen met Commissie-voorzitter Santer dit weekeinde aan bij de acht staatshoofden en regeringsleiders die jaarlijks de toestand in de wereld doornemen. Maar 'Europa' is alleen waarnemer. “Het hoofd protocol haalt samen met de burgemeester alle staatshoofden en regeringsleiders van het vliegtuig. Voor ons kwam het adjunct-hoofd protocol met de loco-burgemeester”, constateerde minister Van Mierlo. Voor de anderen werd het volkslied gespeeld, maar 'Europa' kreeg Beethovens Ode an die Freude niet te horen. “Ik wil er niet flauw over doen”, zei Van Mierlo laconiek.