Uitlevering van drugscriminelen

BOGOTÁ, 21 JUNI. Het Congres van Colombia heeft een nieuwe horde genomen om uitlevering van drugshandelaars aan de VS mogelijk te maken. Zes jaar geleden werd die mogelijkheid afgesloten om een eind te maken aan de bloedige oorlog tussen de regering en de cocaïnemafia.

Een wetsvoorstel om uitlevering met terugwerkende mogelijk te maken, is gisteren door het Lagerhuis aangenomen met een meerderheid van 97 tegen 46 stemmen. Eind juli debatteren Senaat en Lagerhuis gezamenlijk over het voorstel. Overigens is het onwaarschijnlijk dat de niewe wet de VS milder zal stemmen. Zo wordt er een uitlevering verboden als in het land van bestemming hogere straffen staan voor het misdrijf. Op drugshandel staat in Colombia hooguit zestig jaar, terwijl in de VS vele malen levenslang mogelijk is. Ook wordt in de wet een uitzondering gemaakt voor criminelen die zich vrijwillig overgeven. Daaronder vallen bijna alle drugsbaronnen van het beruchte Cali-kartel die in Colombia achter de tralies zitten. (Reuter)