Spoedig besluit waarnemer; Ruzie over Brinkman in lastige fase

DEN HAAG, 21 JUNI. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) besluit volgende week wie de tijdelijke waarnemer wordt van de in ongenade gevallen Rotterdamse korpschef J. Brinkman, de oud-generaal die met buitengewoon verlof is gestuurd.De minister wilde gisteren na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad geen kandidaten noemen.

Aangenomen wordt dat het gaat om de Tilburgse hoofdcommissaris B. Lutken. Dijkstal zei gisteren dat “het dossier een heel ernstige wending” heeft genomen. Ook de verhouding tussen de Rotterdamse burgemeester A. Peper en plaatsvervangend korpschef C. Ottevanger is inmiddels onder spanning komen te staan, zo werd gisteren duidelijk.

Daarnaast ziet Dijkstal zich geconfronteerd met een rapport waarin procureur-generaal A. Docters van Leeuwen en commissaris van de koningin in Zuid-Holland, J. Leemhuis-Stout, concluderen dat het regionaal college van burgemeesters in Rotterdam-Rijnmond als 'bevoegd gezag' over Brinkman, “niet vrijuit” gaat in het conflict.

Nadat zij Brinkman in zijn conflict met bonden en ondernemingsraad steeds hadden gesteund, lieten de burgemeesters hem enkele weken geleden onverwacht vallen. Dit gebeurde toen Brinkman kanttekeningen maakte bij een door het regionaal college voorgestelde, nieuwe opzet van de korpsleiding, waarbij een extra commissaris het overleg met de ondernemingsraad zou moeten voeren.

Voor Dijkstal is de situatie extra lastig omdat in de Politiewet is geregeld dat het benoemen, schorsen en ontslaan van korpschefs gebeurt op advies van de korpsbeheerder, het college van burgemeesters in de politieregio, de procureur-generaal en de commissaris van de koningin. Deze hebben nu onderling strijdige opvattingen. Dijkstal gaat maandag met de burgemeesters praten over “hoe het bevoegd gezag functioneert”, zei hij. Brinkman heeft inmiddels om een persoonlijk gesprek met de minister gevraagd. Hij liet weten dat hij evenals de burgemeesters er van zijn kant behoefte aan heeft de zaak nader toe te lichten.

Gisteren bepaalde de Bedrijfscommissie voor de Overheid dat ondernemingsraden van de politie advies mogen geven over de benoemingen van districts- en korpschefs. Dit betekent een succes voor de ondernemingsraad van de Rotterdamse politie.

Ruzie tussen Brinkman en de ondernemingsraad over drie benoemingen die de korpschef wilde doorvoeren zonder advies van de personeelsvertegenwoordiging vormde de directe aanleiding tot de huidige crisis. Als burgemeester Peper zoals aangekondigd de beslissing van de bedrijfscommissie negeert, stapt de ondernemingsraad naar de kantonrechter.

Volgens het dagblad Trouw vanmorgen heeft Brinkman zijn werkkamer op het hoofdbureau en zijn woning op afluisterapparatuur laten onderzoeken. Er werd volgens de krant echter niets aangetroffen.

Brinkman wil op 1 augustus a.s. weer aan de slag.