Spel: zoveel mogelijk mensen doodrijden

ROTTERDAM, 21 JUNI. Het computerspel Carmaggeddon is te gewelddadig om op de markt te komen. Dat zegt dr. O. Wiegman, hoogleraar psychologie van de communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente.

Het doel van Carmageddon, dat vanaf deze week in de winkels ligt, is punten te scoren door zoveel mogelijk mensen en dieren met een auto dood te rijden.

Wiegman vindt de handleiding van het gewelddadige computerspel Carmageddon “nog walgelijker” dan het spel zelf. De handleiding belooft de slachtoffers zo goed mogelijk in beeld te brengen: “Zo nu en dan wordt er ingezoomd op een enkele ten dode opgeschreven voetganger, terwijl die schreeuwend wegrent om uiteindelijk vermalen te worden in een gillend rode flits van metaal en rubber.” In de handleiding wordt de relatie met de realiteit niet geschuwd. “En je rijdt nooit meer op dezelfde manier door een drukke binnenstad”, besluit de handleiding.

Distributeur Homesoft Ware Benelux (HWB) vindt dat Carmageddon “onschuldig” is. “We hebben Carmageddon uitgetest bij een panel van kenners en journalisten. Die vonden het spel prachtig. Het kon wat hun betreft op de markt worden gebracht”, aldus een woordvoerder van HWB.

Inkoopdirecteur J. da Silva van Free Record Shop die Carmageddon gaat verkopen aan klanten boven de zestien jaar, begrijpt niet waarom er “ineens zoveel ophef over dit spel wordt gemaakt. Vijftig tot 75 procent van de computerspellen is gewelddadig. Het zijn de spellen die het beste verkopen”, zegt Da Silva.

Free Record Shop heeft na alle publiciteit de bestelling vervijfvoudigd. De winkelketen heeft geen richtlijnen voor de mate van gewelddadigheid van computerspellen. Da Silva vindt het “de taak van de overheid om vast te stellen wat wel en niet toelaatbaar is”.

Wiegman vindt het spel niet alleen gevaarlijk voor kinderen onder de zestien jaar, maar ook voor volwassenen. “Jongvolwassenen tussen de achttien en dertig jaar kopen dat spel. Op die leeftijd halen zij ook hun rijbewijs. Uit onderzoek naar bioscoopgangers die een film zien waarin veel wordt geraced, blijkt dat de meesten op weg naar huis het gaspedaal harder intrappen.”