Saddam

Met betrekking tot het artikel over de ontwapening van Irak (Z 24 mei), in het bijzonder over de Scud-raketten die Iran zou verbergen alsmede de zogenoemde Soedan-connectie met Irak, wil ik uw aandacht vragen voor de volgende realiteiten en feiten.

Ten eerste: geografisch gezien ligt Soedan duizenden kilometers van Irak en liggen er tussen deze twee landen meer dan drie landen plus de Rode Zee en de Golf. Ten tweede: aangezien Irak op logistiek gebied praktisch onder militaire beleg ligt, is het overbrengen van Scud-raketten over die afstand onmogelijk zonder dat de oorlogvoerende machten dat zouden ontdekken. Ten derde: Soedan zelf is een zeer groot land (1,6 miljoen vierkante kilometer). Dus: waar zijn die Scuds dan precies opgeslagen? Ten vierde: derhalve is deze beschuldiging op niets gebaseerd en een oneerlijk bedenksel, voorgeschoteld aan de lezers van een respectabele krant die zeker intelligent genoeg zijn om de waarheid zelf te ontdekken. Ten vijfde: de relatie tussen de Soedan en Irak zijn normale relaties tussen twee soevereine en bevriende landen en er is niets bijzonders in deze betrekkingen. Ten zesde: NRC Handelsblad en de heer Koos Ooms zouden zich zeker moeten excuseren tegenover de Soedanese autoriteiten gezien deze opzettelijke verdraaiing van de feiten.

    • N.K. Siddig
    • Ambassadeur Soedan