Resolutie tegen Irak afgezwakt

NEW YORK, 21 JUNI. De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben hun scherpe resolutie tegen Irak in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties afgezwakt. De landen wilden Irak straffen omdat het land vorige week geen VN-waarnemers toeliet in twee legerkampen. De waarnemers wilden de kampen inspecteren op verboden wapens.

Donderdag dienden de landen een resolutie in die een totaal reisverbod voor Iraakse regeringsvertegenwoordigers inhield en de herziening van de sancties tegen Irak, die elke zestig dagen plaatsheeft, zou opheffen. Volgens diplomatieke bronnen vond dat geen genade bij China, Rusland, Frankrijk en Egypte. In het nieuwe voorstel gaat het om een reisverbod voor Iraakse militairen en politiemensen en wordt de herziening van de sancties uitgesteld tot oktober. Vandaag wordt naar verwachting over het nieuwe voorstel gestemd. (AP)