Record schieten: 'Geen gezeik, iedereen rijk'

ROTTERDAM, 21 JUNI. Records en rumoer beheersten afgelopen week de beursvloer. De stroom van bedrijven die naar de Amsterdamse effectenbeurs gaat, zorgt voor tonelen onder particuliere en professionele beleggers die sinds de privatisering van DSM en de beursgang van DAF in 1989 niet meer zijn vertoond.

Beleggers vechten om nieuwe effecten, de banken die de aandelen verkopen slagen er niet in om een eenduidig systeem voor de verdeling van de stukken te vinden.

Het detacheringbedrijf Brunel International maakte donderdag een mooie start op de beurs. Het aandeel (uitgifteprijs: 41 gulden) steeg op de introductiedag 3,40 gulden en sloot deze week af met vier dubbeltjes verlies op 44,30 gulden. De uitgiftekoers van de Rotterdamse automatiseerder ICT zal tussen de 23 en 26 gulden liggen. Op 1 juli staat het bedrijf voor het eerst genoteerd. Particuliere beleggers, die kans maken op hooguit eenderde van de ruim vier miljoen te plaatsen aandelen, maakten zich boos over het feit dat de zakenbank MeesPierson, die beursgang begeleidt, de inschrijvingtermijn met anderhalve week bekortte.

De graadmeter van de stemming, de AEX beursindex, sloot de week af op een stand van 862,20. Dat was een stijging van 16 punten ten opzichte van vorige week. De beurs pakte drie record slotstanden, waaronder gisteren. Een professionele belegger met een grote portefeuille aandelen:“Het sentiment is geen gezeik, iedereen rijk”.

Vorige week waren het de aandelen Koninklijke Olie die de markt optrokken naar nooit eerder bereikte niveaus. Nu was de eer weggelegd voor KPN, die zichzelf gaat opbreken, en Philips, die een grootschalige samenwerking sloot met de Amerikaanse producent Lucent bij de verkoop van onder meer mobiele telefoontoestellen.

Sommige beleggers worden nerveus van dit gebrek aan leiderschap in de markt. Enkele grote fondsen trekken de graadmeter omhoog, maar onder de typische Nederlandse bedrijven is de stemming lauw.

Na het splitsingsnieuws zorgde een beleggingsrapport van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, waarin een opbreekwaarde van 85 gulden werd becijferd, voor koerswinst. KPN sloot gisteren op 82,30 gulden, een winst van bijna 10 procent. Het koersrecord van Philips kwam de afgelopen dagen onder druk. Het fonds eindigde de week op 134,30 gulden, 15 procent hoger dan een week eerder.